Очікування від Суспільного мовлення на Тернопільщині: відсутність замовних матеріалів

Очікування від Суспільного мовлення на Тернопільщині: відсутність замовних матеріалів

18:01,
26 Липня 2016
2963

Очікування від Суспільного мовлення на Тернопільщині: відсутність замовних матеріалів

18:01,
26 Липня 2016
2963
Очікування від Суспільного мовлення на Тернопільщині: відсутність замовних матеріалів
Очікування від Суспільного мовлення на Тернопільщині: відсутність замовних матеріалів
У Тернополі 25 липня 2016 року відбувся круглий стіл «Детектора медіа» на тему «Очікування від Суспільного мовлення в регіонах». На зустрічі обговорили, як реалізовуватиметься реформа Суспільного мовлення, що її гальмує та з якими проблемами стикається Тернопільська філія НТКУ при переході з державного на суспільне.

Представники громадськості та влади Тернопільщини висловили свої очікування від суспільного мовлення в регіоні. На їхню думку, на каналі Суспільного не повинно бути замовних матеріалів, маніпуляцій та незбалансованої інформації.

У круглому столі взяли участь представники Держкомтелерадіо, НТКУ, Наглядової ради ПАТ НСТУ, Тернопільської філії НТКУ, Чернівецької філії НТКУ, Тернопільської облдержадміністрації, Тернопільського прес-клубу, ГО «Детектора медіа», медіаюристи та медіаексперти.

За словами доктора філософських наук, кандидата філологічних наук, професора, члена Наглядової ради ПАТ НСТУ (публічне акціонерне товариство «Національна суспільна телерадіокомпанії України») Олексія Панича, реформа Суспільного мовлення насправді  є революційною.

«За структурою створення керівництва ПАТ НСТУ  – це одна з найбільш радикальних реформ з усіх, які проводяться в Україні. Вона йде повільно, тому не привертає до себе вибухової уваги. Насправді це абсолютно революційні зміни, коли на чолі мовника, який охоплює базу каналів із цілої України, стоять люди, обрані відкритим чесним конкурсом громадськості та делеговані депутатськими фракціями, які самі не є депутатами. Такого до Майдану неможливо було собі уявити», – зазначив пан Панич.

Він також додав, що Наглядова рада на сьогодні обговорює документи, за якими буде працювати  ПАТ НСТУ.

Начальник управління аудиту Держкомтелерадіо Наталя Степанова зазначила що, Наглядова рада зможе приступити до прямих обов’язків тільки тоді, коли розпочнеться другий етап створення ПАТ НСТУ, а саме буде створено юридичну особу ПАТ НСТУ.

За її словами, наразі закінчується перший етап реформи, коли всі суб’єкти реформування об’єдналися під дахом НТКУ. Ще 6 телерадіокомпаній (Кіровоградська, Луганська, Івано-Франківська, Севастопольська, Кримська ОДТРК та Національне радіо) мають припинити юридичні особи в статусі ДТРК. Це станеться не раніше серпня, і лише тоді розпочнеться другий етап реформування – буде видано наказ про створення ПАТ НСТУ.

«У нас вже є форс мажорна обставина – це Євробачення”. Нам слід в один і той же період провести реформу Суспільного мовлення і не зірвати міжнародний пісенний конкурс. Навесні вже має бути очільник ПАТ НСТУ та затверджена стратегія на 4 роки», – пояснила пані Степанова.

Виконавчий директор Тернопільської філії НТКУ Роман Заяць, вислухавши доповіді про довгий і незворотній шлях реалізації реформи, заявив, що його телерадіокомпанія зі всіма проблемами успішно впоралася.

Тернопільська ОДТРК друга з усіх областей припинила реєстрацію як юридична особа. За цей час всі зусилля колективу були зорієнтовані на закриття компанії.

«Під час реформування ми загубили творчість, всі сили приділяли реорганізації. У нас був надзвичайно важкий рік. Люди не знали, що на них чекає. Йшла мова про скорочення на половину. Хто міг піти, той пішов», – констатував пан Заяць.

 «Як на мене, суспільне і державне – тотожні між собою», – заявив директор Тернопільської філії НТКУ. «Сьогодні зріє влада. Ми співпрацюємо з нею. Бо брат розуміє брата. Влада на нас не тисне», – уточнив пан Заяць. І додав, що його очікування від суспільного мовлення полягають у піднятті заробітної плати.

Виконавчий директор ГО «Детектор медіа» Діана Дуцик, яка представила моніторинг новин Тернопільської філії, зауважила, що контент не зовсім відповідає вимогам, які висуває суспільне мовлення.

За результатами моніторингу, тернопільські новини містять багато «паркетних» сюжетів. Здебільшого ідеться про «акуратне» просування позиції влади. У цих сюжетах є коментарі чиновників, які звітують про виконану роботу, до того ж – виключно в позитивному ключі. З 37 сюжетів ознаки замовності містили 8 (з них 7 – із політичною складовою; 1 – з комерційною). 

Одна з зауваг:  із сюжетів не відомо про реальні проблеми і потреби людей.

«Новини на Тернопільщині "знелюднені". Немає місцевих історій. Новина в тому, що не сесія облдержадміністрації  відбулася, а  які рішення приймаються, та як це вплине на життя людей. Запитайте людей, що вони про це думають. Соціальні проблеми є скрізь і багато. Їх потрібно висвітлювати через життєві історії», – порадила Діана Дуцик.

Заступник генерального директора НТКУ, відповідальний за співпрацю з філіями, Михайло Шматов зазначив, що система філій на сьогодні дуже розбалансована. Однак це можливо виправити та його команда над цим працюватиме найближчим часом.

Зараз проводиться експеримент над новинами. «Нині відпрацьовується експеримент щодо ведення новин. Всі філії будуть працювати в одному інформаційному полі», – підкреслив пан Шматов.

Представник Ради Європи Галина Смірнова запропонувала допомогу Тернопільській філії НТКУ у підвищенні кваліфікації працівників. «Ми проводимо п’ятиденні тренінги для журналістів. Частина колективу буде півдня задіяна на роботі, а інша проходитиме тренінг. Тоді співробітники міняються. Звертайтеся в НТКУ з проханням провести у Тернополі тренінг, і Рада Європи до вас приїде», – зазначила Галина Смірнова.

Круглий стіл, організатором якого виступила ГО «Детектор медіа», відбувся за сприяння проекту Ради Європи «Зміцнення свободи медіа і створення системи суспільного мовлення в Україні». 

Фото Олексія Темченка

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду