У Швейцарії вирішили надалі фінансувати суспільне мовлення - попередні результати референдуму

У Швейцарії вирішили надалі фінансувати суспільне мовлення - попередні результати референдуму

17:15,
4 Березня 2018
5079

У Швейцарії вирішили надалі фінансувати суспільне мовлення - попередні результати референдуму

17:15,
4 Березня 2018
5079
У Швейцарії вирішили надалі фінансувати суспільне мовлення - попередні результати референдуму
У Швейцарії вирішили надалі фінансувати суспільне мовлення - попередні результати референдуму
Абонентська плата зараз становить 390 євро в рік, її знизять до 316 євро.

Жителі Швейцарії згодні і далі платити за суспільно-правові ЗМІ, показують перші дані за підсумками референдуму 4 березня. За попередніми даними дослідницького інституту gfs.bern, за це висловився 71% учасників референдуму, повідомляє Deutsche Welle з посиланням на dpa.

Абонентська плата зараз становить 390 євро в рік, її знизять до 316 євро. Попередньо повідомляється, що більшість учасників голосування висловилися за те, щоб продовжувати перераховувати відповідний внесок центру абонентської плати Billag, щоб забезпечити роботу незалежного теле- і радіомовлення.

Протилежний результат змусив би швейцарські суспільно-правові ЗМІ перейти на самофінансування. На підтримку абонентської плати раніше висловилися уряд, парламент і більшість швейцарських партій.

Прихильники цього мита посилаються, зокрема, на те, що тільки таким чином можна підтримувати інформаційну різноманітність і дотримуватися інтересів меншин в країні, де існують чотири національні мови. Противники абонентської плати заявляють, що вона обмежує свободу споживачів платити за той контент, який вони самі хочуть споживати, а також говорять про те, що сума внеску занадто велика.

Кожне домогосподарство, незалежно від того, чи є у них радіо і телевізори, зараз щорічно перераховує 451 франк (390 євро) центру абонентської плати Billag. Передбачається, що з 2019 року ця сума знизиться до 365 франків (316 євро).

Швейцарська суспільно-правова телерадіокомпанія SRG (Schweizerische Radio- und Fernsehgesellschaft - Швейцарське суспільство радіо і телебачення) організовує роботу семи телеканалів і 17 радіостанцій, які покривають всі чотири культурно-мовних регіони країни, пояснює портал swissinfo.ch, який також є підрозділом компанії.

Усередині SRG кошти перерозподіляються таким чином, щоб навіть порівняно нечисленні по населенню частини країни мали власне якісне мовлення. Приблизно третина коштів, акумульованих в німецькій Швейцарії, передається потім в дохід громадських електронних ЗМІ в італо- і франкомовних окраїнних регіонах Конфедерації, пише swissinfo.ch.

Частину загальної суми, яка збирається за рахунок абонентської плати, також отримують приватні ЗМІ.

Нагадаємо, що на сьогодні лише Білорусь і Росія не мають суспільного мовлення.

Додамо, в держбюджеті України на 2018 рік на фінансову підтримку ПАТ «НСТУ» закладено лише 776 мільйонів гривень, що вдвічі менше за передбачену законодавством суму, яка мала би в 2018 році становити не менше 0,2 % видатків загального фонду держбюджету України за попередній рік, що складає не менше 1,54 млрд грн.

Проблема недофінансування створила перешкоди не лише розвитку суспільного мовника, але і щоденному його функціонуванню. У НСТУ заявляють: якщо суспільне найближчим часом не отримає коштів, які передбачені Законом України «Про суспільне телебачення і радіомовлення», тоді у квітні-червні може припинитися трансляція.

Нагадаємо також, що секретар наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України, програмний директор ГО «Детектор медіа» Вадим Міський запропронував нову модель фінансування Суспільного мовника — за рахунок ренти (збору) за користування радіочастотним ресурсом. На думку експертів, це дозволить забезпечити фінансову сталість НСТУ і зменшити залежність мовника від волі народних депутатів та Кабміну.

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду