На «Суспільне Чернігів» відбудеться  прем’єра документального фільму «Грає оркестр Анатоліча»

На «Суспільне Чернігів» відбудеться прем’єра документального фільму «Грає оркестр Анатоліча»

11:52,
8 Жовтня 2024
326

На «Суспільне Чернігів» відбудеться прем’єра документального фільму «Грає оркестр Анатоліча»

11:52,
8 Жовтня 2024
326
На «Суспільне Чернігів» відбудеться  прем’єра документального фільму «Грає оркестр Анатоліча»
На «Суспільне Чернігів» відбудеться  прем’єра документального фільму «Грає оркестр Анатоліча»
Стрічка розповідає про дитяче дозвілля у прикордонні під час війни.

8 жовтня о 18:00 на ютуб-каналі «Суспільне Чернігів» відбудеться прем’єрний показ документального фільму про зразковий дитячий духовий оркестр із Тупичева на Чернігівщині  — «Грає оркестр Анатоліча».

Про це повідомляє корпоративний сайт Суспільного.

Діти з прикордонного села Тупичів займаються у місцевому оркестрі, куди приходять після занять у школі. Колектив не має спеціальної студії, а інструменти лагодить самотужки керівник оркестру Олександр Барташ, якого діти звуть Анатоліч. Заняття безкоштовні, юні музиканти за межами Тупичева грають лише в місті Городні, куди їх кличуть на поховання воїнів.

Ідея зняти документальний фільм в авторки Аліни Коржинської виникла у травні, коли вона побачила невеличку публікацію про оркестр у місцевій газеті. Спершу думала зняти новинний сюжет, але пізніше вирішили зробити фільм.

 «Перша зйомка мала бути пробною, ми приїхали на випускний у школу, де грав оркестр. Думали поговорити, зробити пробні кадри, але за 10 хвилин після знайомства ми знімали матеріал для фільму, бо керівник оркестру, діти, які в ньому грають, і місце, де все відбувається, неможливо не показати. Після цього почалися години зйомок, що сьогодні стали цільною історією життя дітей, які грають на духових інструментах у селі на прикордонні Чернігівської області», — розповідає авторка документального фільму, спеціальна кореспондентка «Суспільне Чернігів» Аліна Коржинська.

За словами редактора документального фільму, шефредактора північно-східного хабу Суспільного Андрія Тітка, свою місію вони вбачають у фіксуванні та переосмисленні воєнної реальності, в якій нині живуть українці.

«Хтось може подумати, що фільм про сільський дитячий духовий оркестр — це не про війну. Але це не так. Це історія про те, як діти, які пережили російську окупацію, шукають розраду в музиці. І саме через росіян, які вбивають наших воїнів, їм доводиться грати на їх похованнях. Цей фільм — надзвичайно глибока і багатогранна робота, я дякую творчому колективу, що він зафіксував цю реальність чернігівського прикордоння», — розповідає Андрій Тіток.

Нагадаємо, у серпні 2024 року «Суспільне Чернігів» запустило новий проєкт «Фабрична, 12», який є спільною роботою команди телеканалу та лідерки гурту Onuka Нати Жижченко. Відомі українські артистки, які працюють в етнічному та фольклорному напрямках, стали учасниками проєкту. Разом з ними глядач шукатиме своє коріння, пізнаватиме свій культурний код, переосмислюватиме його в собі та в сучасному світі. Все це команда поєднає з графікою, якісним візуалом та звуком. 

Фото: Суспільне

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду