«Українське радіо» презентувало новий проєкт «Життя в ефірі»

«Українське радіо» презентувало новий проєкт «Життя в ефірі»

17:00,
5 Вересня 2024
616

«Українське радіо» презентувало новий проєкт «Життя в ефірі»

17:00,
5 Вересня 2024
616
«Українське радіо» презентувало новий проєкт «Життя в ефірі»
«Українське радіо» презентувало новий проєкт «Життя в ефірі»
Він складається з 25 серій і виходитиме щовівторка та щочетверга о 20:30.

Хто насправді винайшов радіо, як воно стало медіа і до чого тут «Титанік», як записували радіорепортажі до винайдення магнітної стрічки, як у 1943-му «Українське радіо» мовило з потяга, і як пісня «Реве та стогне» стала позивними «Українського радіо»? Відповіді на ці питання та ще багато інших радіотаємниць розкажуть слухачам творці проєкту.

Як повідомляє корпоративний сайт Суспільного, у проєкті, який присвячений 100-річчю «Українського радіо», розкажуть не лише історію радіо, а й про життя кількох поколінь українців через призму історії найстарішої української радіостанції. Зазначають також, що проєкт «Життя в ефірі» може стати найповнішим комплексним дослідженням історії «Українського радіо» в аудіоформаті. Архівні документи, свідчення ветеранів радіо та істориків — в основі створення проєкту.

За словами виконавчого продюсера «Українського радіо» Юрія Табаченка, коли проєкт тільки задумувався, були сумніви, чи вистачить інформації на 25 серій. У процесі роботи над ним стало зрозуміло, що вони і 100 серій могли б створити. Він зазначив, що 100-літня історія «Українського радіо» по суті є історією українського народу за ці 100 років.

«Працівники радіо, як і вся українська інтелігенція, ставали жертвами сталінських репресій, гинули під час Другої світової, бо останніми виходили з Києва перед наступом німців, проносили через усе століття український дух, культуру і мову. Саме з ефіру «Українського радіо» українці почули Акт проголошення незалежності, і саме в нашому ефірі, ще до затвердження Верховною Радою, вперше серед усіх мовників прозвучав гімн "Ще не вмерла України". У період нинішньої російсько-української війни “Українське радіо” стало єдиним джерелом достовірної інформації для мешканців тимчасово окупованих територій, а декому навіть рятувало життя, повідомляючи про доступні можливості евакуації», — розповів Юрій Табаченко.

У проєкті «Життя в ефірі» слухачі дізнаються історію винайдення і поширення радіо у світі, подробиці розвитку радіо як технології в Україні та підготовки технічної бази для роботи радіо в Харкові.  Ветерани радіо розповідають, як їм вдавалося обходити цензуру та говорити «між рядками». Державний гімн вперше публічно прозвучав саме на хвилях «Українського радіо», ще до його офіційного затвердження Верховною Радою. Окремі випуски проєкту присвячені роботі радіостанції у воєнні роки — під час Другої світової та нинішньої російсько-української.

Слухачі дізнаються і про історію появи радіо «Промінь» та радіо «Культура», творчих колективів «Українського радіо»: симфонічного оркестру, оркестру народної та популярної музики, хорової капели, дитячого хору й тріо бандуристок. Окрема розповідь — про Будинок звукозапису Українського радіо і про те, як у його стінах народжувалися хіти Івасюка, Яремчука, Зінкевича.

Проєкт виходитиме на всіх подкаст-платформах та на ютуб-каналі «Українського радіо».

Фото: Суспільне 

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду