Суспільне подало заяву до Європейського суду з прав людини через обстріли телевеж

Суспільне подало заяву до Європейського суду з прав людини через обстріли телевеж

16:23,
24 Жовтня 2022
2449

Суспільне подало заяву до Європейського суду з прав людини через обстріли телевеж

16:23,
24 Жовтня 2022
2449
Суспільне подало заяву до Європейського суду з прав людини через обстріли телевеж
Суспільне подало заяву до Європейського суду з прав людини через обстріли телевеж
Росія здійснила низку нападів для унеможливлення роботи Суспільного, чим порушила право мовника поширювати інформацію.

Суспільне подало заяву до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) про ймовірне порушення Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, а також міжнародних протоколів. Суспільне заявляє, що не може поширювати інформацію внаслідок обстрілів, ракетних та авіаційних ударів Росії по телевежах, захоплення об’єктів інфраструктури тощо. Про це повідомляє пресслужба Суспільного.

Заява подана за підтримки Української Гельсінської спілки з прав людини.

«10 стаття Конвенції передбачає свободу дотримуватися своїх поглядів, одержувати і передавати інформацію та ідеї без втручання органів державної влади і незалежно від кордонів. З кінця лютого до середини вересня росія здійснила низку нападів для унеможливлення роботи Суспільного, чим порушила право мовника поширювати інформацію», — повідомив представник інтересів Суспільного, адвокат Сергій Заєць.

Внаслідок нападів Росії:

  • були завдані ракетні або авіаційні удари по телевежах в Києві, Харкові та Ізюмі, Лисичанську (Луганська область), Коростені (Житомирська область), Білопіллі (Сумська область), Антополі (Рівненська область), Вінниці, Оріхові (Запорізька область). На деякий час мовлення на цих територіях було припинено;
  • російські військові захопили телевежу в Мелітополі, через що припинено мовлення в низці міст;
  • здійснені спроби глушіння сигналу каналів Суспільного на супутнику Amos;
  • здійснена спроба знищення телевізійного архіву через запущений вірус на сайті.

 «З початку повномасштабного вторгнення Суспільне надає життєво важливу інформацію про військову діяльність, загрозу ракетних ударів, шляхи евакуації населення, поради щодо виживання у воєнних районах, психологічну підтримку тощо. росія цинічно, порушуючи закони і звичаї війни, обстрілювала телевежі, щоб ми не могли вчасно повідомляти людей про небезпеку. Згодом мовлення на більшості з них було відновлене, проте захопленою залишається телевежа в Мелітополі, зруйнованою — в Ізюмі. Ці факти висвітлювалися як в українських, так і міжнародних ЗМІ», — прокоментував голова правління Суспільного Мовлення Микола Чернотицький.

 «Ми розуміємо, що йдеться не лише про порушення права мовника поширювати інформацію. Це політика російської влади блокувати всі джерела інформації, які не відповідають російській пропаганді», — додав він.

Акціонерне товариство «Національна суспільна телерадіокомпанія України», 100% акцій якого належить державі, працює на засадах незалежності управління від органів державної влади, місцевого самоврядування, їхніх керівників і посадовців, політичних партій, підприємств, установ, організацій тощо. Заявник не здійснює державних повноважень та має статус неурядової організації за змістом статті 34 Конвенції, тому може бути заявником у суді.

Нагадаємо, з самого початку російського вторгнення росіяни обстрілювали інфраструктуру українського телебачення і радіомовлення

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду