Журналісти Суспільного долучаться до ініціативи «Трибунал для Путіна»

Журналісти Суспільного долучаться до ініціативи «Трибунал для Путіна»

19:48,
26 Квітня 2022
3175

Журналісти Суспільного долучаться до ініціативи «Трибунал для Путіна»

19:48,
26 Квітня 2022
3175
Журналісти Суспільного долучаться до ініціативи «Трибунал для Путіна»
Журналісти Суспільного долучаться до ініціативи «Трибунал для Путіна»
Вони допомагатимуть правозахисникам документувати воєнні злочини росіян в Україні.

Редактори і журналісти центральної редакції новин й регіональних філій Суспільного взяли участь в інформаційних сесіях з документування воєнних злочинів, організованих правозахисниками у межах глобальної ініціативи «Розірвати коло безкарності за воєнні злочини Росії» («Трибунал для Путіна»).

Про це повідомляє пресслужба Суспільного.

Під час сесій правозахисники розповіли журналістам про принципи документування, різницю між військовими й воєнними злочинами, про важливість фіксування злочину не лише урядовими структурами, а й недержавними організаціями.

Правозахисники ознайомили журналістів із практичними моментами процесу документування, щоб правильно збирати докази для притягнення винних до відповідальності,.

«Журналісти намагаються донести свіжу й правдиву своєчасну інформацію. Камера й диктофон журналістів сьогодні є зброєю на фронті документування воєнних злочинів, які вчиняє росія, і спільна з правозахисниками ініціатива журналістів Суспільного дозволить мати більше вагомих, достовірних, часто візуалізованих доказів для майбутніх судових переслідувань і притягнення воєнних злочинців до відповідальності», — підкреслив виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини та член наглядової ради НСТУ у правозахисній сфері Олександр Павліченко.

Виконавча директорка Центру Громадянських Свобод Олександра Романцова додала, що в умовах війни справжні журналісти завжди відчувають свою професійну відповідальність, прагнучи зафіксувати події того історичного  періоду, який нині переживає Україна — всі її втрати й перемоги: «Саме така якісна документалістика допоможе журналістам повпливати на ті рішення, що будуть ухвалені міжнародним правосуддям та визначать місце нашого суспільства в майбутньому».

Глобальна ініціатива «Розірвати коло безкарності за воєнні злочини Росії» (стисла назва «Трибунал для Путіна») була створена у відповідь на повномасштабну агресію РФ у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, в яких вбачаються ознаки злочинів за Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах країни, що стали об’єктом нападу. Ініціатива проводить активну роботу на міжнародному рівні, щоб використати чинні механізми в ООН, Раді Європи, ОБСЄ, ЄС та Міжнародному кримінальному суді для зупинення брутальності цих порушень.

На початку квітня глобальна ініціатива «Трибунал для Путіна» спільними зусиллями кількох десятків громадських організацій задокументувала та внесла в спільну базу ініціативи 1188 епізодів воєнних злочинів Росії, вчинених на території України.

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
Oleksandr
15:03 / 27.04.2022
документуємо ВОЄННІ злочини ( не військові!)
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду