Полтавський «Виборчий округ»: прощавай, стара школо!

Полтавський «Виборчий округ»: прощавай, стара школо!

11:29,
19 Лютого 2019
4804

Полтавський «Виборчий округ»: прощавай, стара школо!

11:29,
19 Лютого 2019
4804
Полтавський «Виборчий округ»: прощавай, стара школо!
Полтавський «Виборчий округ»: прощавай, стара школо!
Журналісти «UA: Полтави» переросли проблеми ОДТРК. Але не всі народні депутати доросли до формату відкритого спілкування.

«Виборчий округ» — це двадцятихвилинна розмовна програма філій Суспільного телебачення, героями якої стають народні депутати-мажоритарники. В усіх регіонах програма створюється за єдиною концепцією. Ми вже проаналізували запорізький, чернігівський, тепер — полтавський.

В ефір Полтавської філії Національної суспільної телерадіокомпанії України вийшли три випуски програми із… двома гостями. Проект покликаний замінити колишні «депутатські двадцятихвилинки», які народні обранці здебільшого використовували для відвертого самопіару.

Цієї проблеми не позбавлені й випуски «Виборчого округу». Та, до честі авторів, вони віддаляються від продукту «старої школи» — колишніх ОДТРК. Принаймні це можна сказати про роботу Полтавської філії. Зйомки тішать адекватними операторськими планами та правильно налаштованим балансом білого, ведуча не соромиться ставити гострі запитання, а самі гості помітно нервуються, отримуючи контрастний душ замість теплої ванни.

18 листопада.Юрій Бублик, позафракційний

Випуск із перших кадрів потішив якісною зйомкою. Для набору відеоряду використали популярні нині зйомки з дрона, що значно оживило й без того насичену картинку. Корисним було і прев’ю про склад виборчого округу, від якого обрали мажоритарника. Щоправда, в інформаційній довідці бракувало кількості виборців, які мешкають на цій території.

Синхрони місцевих мешканців, які спочатку розповідають про місце, звідки родом народний депутат, а потім ставлять йому ж питання, теж роблять випуск динамічнішим.

Досить інформативне досьє на гостя трохи зіпсували дрібні ляпи на кшталт різних видів лапок чи некоректного відмінювання («ЮріЙ Бублику належить»). Втім у проекті використовують чимало корисних інфографік (права та обов’язки народного депутата, обіцянки, явка на пленарні засідання), а також приємну кольорову та шрифтову гаму титрів.

Юрій Бублик, обраний до парламенту від 145-го виборчого округу, охоче спілкується з журналістами й не уникає гострих питань. Були такі й серед запитань, які поставила Бублику ведуча Юлія Логвиненко — наприклад, скільки той заробив, переходячи до фракції БПП.

Не обійшлося без дрібних ляпів. Наприклад, коли ведуча запитала Юрія Бублика, як давно той був на «південному сході» (?) України. Або коли під час чергової відповіді народного депутата оператор почав змінювати крупність плану.

Здивував і сам Юрій Бублик. Зокрема, відповідаючи на запитання жінки літнього віку, як прожити на нинішню пенсію за наявних тарифів, парламентар порадив «більше працювати та спробувати себе в бізнесі».

Ще один мінус — відсутність фінальних титрів. Адже «Виборчий округ» — достатньо якісний продукт, аби глядачі знали імена учасників знімальної групи.

8 грудня. Костянтин Іщейкін, Блок Петра Порошенка

У сюжеті про народного депутата, обраного до Верховної Ради від 145-го округу, автори знову не вказали кількість виборців на цій території. Хоча й розповіли про центр округу — місто Лубни.

Ще одним корисним елементом проекту є таймер, який відраховує час, упродовж якого спікер має нагоду дати відповідь на запитання. У випадку з народним депутатом Іщейкіним це було вкрай доречно, адже обранець ледь вкладався у відведений час, перераховуючи свої здобутки. Доброю ідеєю також було перекрити його довгий виступ відеозаписом об’єктів, про які депутат вів мову.

Костянтин Іщейкін виявився охочим до спілкування. Навіть відповідаючи на запитання про обіцянки, які залишилися невиконаними, примудрявся розповідати про свої досягнення в окрузі.

Запитання від громади, записані на вулицях Лубен — центру виборчого округу, обирали за дивним принципом. В ефір дали синхрони літніх містян, які цікавилися в народного депутата пільговим проїздом у місцевому транспорті чи ремонтом ліфту в конкретній багатоповерхівці. Відповідаючи, Костянтин Іщейкін зазначив, що чимало людей слабко розуміють повноваження народного депутата і розповідають йому про проблеми з компетенції місцевої влади.

Другий випуск «Виборчого округу» порадував значною кількістю незручних питань гостю. Щоправда, гість продемонстрував уміння вправно виплутуватись із невигідних йому ситуацій. Наприклад, у випуску пролунало запитання від місцевої журналістки Людмили Кучеренко, яка поцікавилася, чому народний депутат сприяв виділенню земель у Семенівському районі Полтавщини батькові свого помічника. На це Іщейкін порадив місцевим медійникам ретельніше готуватися до запитань. Адже, за його словами, виділені землі чоловік вже повернув у власність місцевої громади. Та й контролювати кожного з трьох десятків помічників самотужки Іщейкін не може.

23 грудня. Костянтин Жеваго, позафракційний

Випуск із народним депутатом-мільярдером став найкоротшим із циклу програм. Адже політик-бізнесмен просто не з’явився до студії «UA: Полтави». Хоча ведуча Юлія Логвиненко запевнила глядачів: із народним депутатом неодноразово домовлялися про ефір.

У підсумку останній на сьогодні випуск «Виборчого округу» майже повністю складався з уже звичних інфографік про статки героя, його прогули (а Костянтин Жеваго за цим показником є одним з лідерів у теперішньому скликанні ВР) та невиконані обіцянки.

Впіймати невловимого нардепа журналістам вдалося… після футбольного матчу групового етапу ліги Європи між португальським «Спортингом» та полтавською «Ворсклою», почесним президентом якої є Жеваго. Просто у підтрибунному приміщенні народному депутату показали два відеозапитання від полтавських громадських активістів.

Зокрема, координаторка ГО «Центр UA» на Полтавщині Альона Гончаренко запитала, чому Костянтин Жеваго злісно прогулює сесії та коли зрештою почне їх відвідувати? На що почула гнівну тираду від народного депутата, що він відвідує засідання тільки тоді, коли розглядаються важливі для держави законопроекти на кшталт бюджету. А от «протирати штани» на кожній сесії парламентар бажання не має, адже, мовляв, лише втрачає власний час та гроші. При цьому обличчя Жеваго, взяте великим планом, кілька разів опинялося в розфокусі.

Наприкінці випуску ведуча Юлія Логвиненко таки анонсувала другу частину випуску за участі Жеваго, яка має вийти вже цього року.

Перші випуски «Виборчого округу» на «UA: Полтаві» засвідчили відповідальний підхід авторів як до зйомок, так і до графічного оформлення та запитань, що їх ведуча ставить гостям. Від «теплих ванн», які народні обранці мали ще кілька років тому, приходячи до студії тогочасної ОДТРК «Лтава», не залишилося майже нічого. І якщо автори в подальшому уникатимуть дрібних помилок на кшталт неправильних відмінювань чи дрібних сіпань камери та ставитимуть гостям незручні, проте актуальні запитання, проект може посісти гідне місце в лінійці продуктів Суспільного. Адже «Виборчий округ» — це вже не «двадцятихвилинка політичного піару», а інформативний проект, що дозволяє громаді зрозуміти, хто є депутатом від їхнього округу, чи готовий він до відкритого спілкування в ефірі, які обов’язки він має та чи виконує їх. А також розповідає, як людям взаємодіяти зі своїми обранцями.

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду