У Житомирі заперечили наявність «джинси», яку експерти «Детектор медіа» виявили під час моніторингу новин філій НСТУ

У Житомирі заперечили наявність «джинси», яку експерти «Детектор медіа» виявили під час моніторингу новин філій НСТУ

10:54,
13 Лютого 2018
2212

У Житомирі заперечили наявність «джинси», яку експерти «Детектор медіа» виявили під час моніторингу новин філій НСТУ

10:54,
13 Лютого 2018
2212
У Житомирі заперечили наявність «джинси», яку експерти «Детектор медіа» виявили під час моніторингу новин філій НСТУ
У Житомирі заперечили наявність «джинси», яку експерти «Детектор медіа» виявили під час моніторингу новин філій НСТУ
Громадської організації «Фундація.101», яка є засновником Всеукраїнської книги скарг «Каратєль», висловила заперечення щодо деякої інформації у моніторингу «Майже без джинси, але «заблукали» в темах. Моніторинг теленовин регіональних філій НСТУ за 11–15 грудня 2017 року. Північ», здійсненого ГО «Детектор медіа».

Про це у Житомирській філії НСТУ повідомили сайту «Суспільне мовлення».

«В зазначеній публікації йшлося, зокрема, про те, що новина «Контроль за роботою комунальних служб у кілька дотиків на вашому смартфоні», яка вийшла в ефір телеканалу «Житомир» 11 грудня 2017 року містить ознаки замовності. В цій новині була наведена інформація про початок співпраці Всеукраїнської книги скарг «Каратєль» із комунальним підприємством «Житомиртранспорт».

На думку громадської організації «Фундація.101», яка є засновником Всеукраїнської книги скарг «Каратєль», цим моніторингом по суті було звинувачено ГО «Фундація.101» у замовленні так званої «джинси».

Одним з аргументів, чому зазначений матеріал було віднесено до замовних є те, що журналісти у сюжеті телеканалу «Житомир», не піднімають питання ефективності співпраці проекту «Каратєль» із комунальним підприємством «Київпастранс», яке також було підключено до «Книги скарг» раніше», – зазначили у Житомирі.

На їхню думку, у моніторингу не береться до уваги, що підключення «Київпастрансу» до «Книги скарг» відбулося всього за один день до підключення «Житомиртранспорту» до системи. Цьому доказом є новина на сайті Київської міської державної адміністрації від 07.12.2017 року та новина на сайті Житомирської міської ради від 08.12.2018 року.

«Інших суттєвих аргументів на користь замовності новини телеканалу «Житомир», на думку ГО «Фундація.101», моніторинг не містить», – додали у Житомирі.

Нагадаємо, упродовж моніторингового періоду (11-15 грудня 2017 року) експерти проаналізували 33 сюжети телеканалу «Житомир». Ознаки замовності помічено тільки в одному сюжеті, що становить 3 % контенту.

Ідеться про новину «Контроль за роботою комунальних служб у кілька дотиків на вашому смартфоні», яка вийшла в ефір 11 грудня 2017 року. В ній розповідається про те, що в місті запрацює мобільний додаток, за допомогою якого житомиряни зможуть скаржитися на негаразди в роботі комунальних служб та міського транспорту. Інформація значуща, тим більше, що йдеться про новацію, але в ній зроблено акцент тільки на позитиві, який обіцяє впровадження ІТ-продукту. Наскільки він потрібен Житомиру, чи він справді здійснить прорив у комунікації комунальних служб та містян, чи це тільки інфопривід для піару міської влади? Відповідей на ці запитання журналісти не шукають. До того ж, слово мають лише його розробники і представники мерії. Що з цього приводу думають містяни — невідомо. Як і те, наскільки ефективно додаток працює в Києві, де його законектили з «Київпастрансом».

«Ведуча: Контроль за роботою комунальних служб у кілька дотиків на вашому смартфоні. Від тепер таке можливо і в Житомирі. Для цього потрібно завантажити безкоштовний мобільний додаток Всеукраїнська книга скарг “Каратель”. Зареєструватися, знайти, зайти у відповідний розділ і повідомити про той чи інший факт чи правопорушення, додати фото або відео. Автоматично фіксується дата відправлення і GPS координати. Вся інформація надходить до профільного комунального підприємства. А через певний період на смартфон повертається звіт про реакцію на скаргу. Як усе працює журналістам показали на прес-конференції у міській раді.

Дмитро Ткачук, заступник Житомирського міського голови: Житомир є другим місцем в Україні де можливість відслідковування і інформування органів влади про ті порушення, які трапляються в громадському транспорті після “Київпастранс”, з яким уже також розпочата така діяльність. Зараз це є Житомир і це от така от Інтернет-книга скарг де ми можемо, кожен користувач, бо багато там речей надходять паперові або телефоном. Але кожен сьогоднішній сучасний користувач практично має в кишені смартфон і має можливість там безкоштовно для себе максимально оперативно повідомити цю інформацію і вони набагато додають можливостей їх вирішення.

Андрій Богданович, керівник Всеукраїнської книги скарг “Каратель”: Проект всеукраїнська книга скарг “Каратель” в цілому він існує вже з квітня цього року. Почалась його робота з того, що ми створили можливість поскаржитись на ряд правопорушень. Це почалось не тільки з транспорту, можна було на поскаржитись на яму на дорозі, на порушення благоустрою, куріння в закладі харчування. Зараз же в нас з'явився вже новий розділ, “Книга скарг” який називається. Там ми додаємо вже організації, які працюють напряму з нами. Так виглядає ця книга скарг, тут кожні дві організації, транспорт Житомира заходимо. Тут зазначаємо, вибираємо проблему, яка сталася, зазначаємо там номер маршруту, який це номер транспортного засобу або бортовий номер транспортного засобу, додаємо фото, відео і відправляємо. Автоматично фіксується дата та час коли це відбулося, GPS координати де відбулося і вся ця інформація приходить вже безпосередньо в відповідне комунальне підприємство».

Експерти ГО «Детектор медіа» зробили висновки: як бачимо, журналісти обмежилися тільки «паркетною» зйомкою з презентації. Дібраний синхрон заступника мера неінформативний, нічого важливого, окрім того, що Житомир — друге місто, де запроваджують мобільний додаток, у ньому немає.

Фото: сайт zt-rada.gov.ua

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду