Обласні ДТРК повинні стати регіональними відділеннями суспільного мовника

Обласні ДТРК повинні стати регіональними відділеннями суспільного мовника

17:53,
18 Липня 2014
7332

Обласні ДТРК повинні стати регіональними відділеннями суспільного мовника

17:53,
18 Липня 2014
7332
Обласні ДТРК повинні стати регіональними відділеннями суспільного мовника
Обласні ДТРК повинні стати регіональними відділеннями суспільного мовника
Запорізькі журналісти не згодні зі своїми колегами, які виступають проти входження ОДТРК у систему суспільного мовлення. Необхідно ліквідувати ОДТРК і перетворити їх на регіональні відділення НСТУ, пишуть вони у відкритому листі до прем’єр-міністра.

Публічна дискусія про трансформацію обласних державних телерадіокомпаній у систему суспільного мовлення розпочалася круглим столом «Шляхи реформування ОДТРК у суспільних мовників», організованим «Телекритикою» ще до остаточного ухвалення закону про СМ у квітні. Частково це питання також зачіпалося на конференції «Від державного мовлення до суспільних медіа», організованій Радою Європи.

Закон містить положення про те, що Національна суспільна телерадіокомпанія створюватиметься, зокрема, на базі мережі ОДТРК, але не містить пояснення, яку саме роль вони відіграватимуть у НСТУ.

Але найбільш проблемним аспектом трансформації регіональних мовників виявилося небажання керівників і колективів більшості ОДТРК ставати частиною системи суспільного мовлення. Воно було масово продемонстровано під час конференції Національної радіокомпанії Україні, присвяченої переходу на СМ. Також деякі регіональні мовники та відділення Національної спілки журналістів роблять офіційні заяви, наполягаючи на виключенні ОДТРК із Закону «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України». Зокрема, проти виступив і колектив Запорізької ОДТРК.

Частина запорізьких журналістів не згодні з колегами, про що написали у відкритому листі до прем’єр-міністра Арсенія Яценюка. На їхню думку, створення суспільної телерадіокомпанії має відбуватися через ліквідацію ОДТРК. «Це дасть можливість через конкурс залучити найкращі кадри телевізійників і безболісно, законним чином попрощатися з тими, хто в силу певних обставин не бачить себе на суспільному ТБ, або з ідеологічних причин ігнорує перспективи української державності», – пишуть автори відкритого листа.

Вони вважають, що ОДТРК мають стати регіональними відділеннями НСТУ й їм не потрібне цілодобове мовлення на своїх частотах. А на базі радіочастот ОДТРК вони пропонують створити всеукраїнську FM-мережу суспільного радіомовника. Крім того автори листа пишуть про недоцільність існування такої державної структури, як Держкомтелерадіо.

«Телекритика» (сайт «Суспільне мовлення») публікує відкритий лист повністю.

Прем'єр-міністру України

Яценюку А.П.

Віце-прем'єр-міністру

Сичу О.М. (копія)

Шановний Арсенію Петровичу!

Звертаються до вас запорізькі журналісти щодо реорганізації державного телерадіомовлення в суспільне, радше одного з аспектів цього процесу: створення моделі організації регіонального суспільного мовлення. Вважаємо за потрібне висловити свої думки з цього приводу, адже на зборах трудового колективу Запорізької ОДТРК щодо впровадження суспільного телебачення та радіо 9 липня керівництво засвідчило, що, м'яко кажучи, «плаває в цій темі», висловлюючи з-поміж іншого, що може так статися, що 1 січня 2015 року ніякого ТБ не буде. Отже, дійство закінчилося ухваленням заяви, і в якій Запорізька ОДТРК повідомила про те, що працівники компанії приєднуються до колег, які наполягають на виключення з Закону «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України» мережі ОДТРК і вважають за потрібне зберегти державне мовлення в регіонах. Ми вважаємо, що регіональна школа теле- та радіожурналістики, зокрема запорізької, має гідно і продумано працювати на створення суспільного мовлення, не повинна відбутись звичайнісінька заміна вивіски: державного на суспільне. Тому просимо Вас дослухатись до наших міркувань і пропозицій:

1.Створення суспільної телерадіокомпанії через ліквідацію ОДТРК. Це дасть можливість через конкурс залучити найкращі кадри телевізійників і безболісно, законним чином попрощатися з тими, хто в силу певних обставин не бачить себе на суспільному ТБ, або з ідеологічних причин ігнорує перспективи української державності. Скажімо, у нашій телерадіокомпанії деякі творчі працівники дозволяють собі після ефіру «переконувати» учасників передачі в необхідності та потрібності «русской весны». Цей факт набув розголосу у соціальних мережах нашого регіону. Очевидно, подібне відбувається в багатьох ОДТРК на сході та півдні країни. А тому потрібно діяти рішуче, адже радіо, телебачення повинні бути тільки  суспільно корисними, без ідеологічного нацьковування глядачів.

2. Обласні державні телерадіокомпанії повинні стати регіональними відділеннями Національної суспільної телерадіокомпанії України. Подібна структура діє в Польщі, Російській Федерації, Словаччині, Швеції, Іспанії тощо. І ось тут виникає  питання: «А де ж місце Державного комітету телебачення і радіомовлення України?» Цей анахронізм радянської доби повинен піти у небуття. НСТУ має бути цілісною структуру щодо ухвалення рішень, без державної опіки, не потрібна їй якась вигадана функція спеціального координаційно-консультативного центру - Держкомтелерадіо України. Напевне, в жодній країні світу не діють одночасно Нацрада з питань телебачення і радіомовлення та Держкомтелерадіо. Очевидно, ми найбагатша країна світу чи райське місце щодо продукування чиновників.

3. Регіональним відділенням Національної суспільної телерадіокомпанії України не потрібне цілодобове мовлення на своїх частотах: канали мовлення нинішніх ОДТРК повинні бути об'єднані, приміром, у другий канал НСТРК України з виділенням відрізків для місцевого мовлення. Свого часу Польща об'єднала воєводські телекомпанії TVP «під дахом» третього каналу TVP info. У Російській Федерації регіональні держтелерадіокомпанії, що є підрозділами ВГТРК, мають часові відрізки на телеканалі «Россия 1». Це оптимальна схема для регіонального мовлення, не потрібно тримати великий штат працівників (у Запорізькі ОДТРК їх -250). Розумно було б залишити за регіонами інформаційне мовлення, культурологічне та створити відділ підготовки програм для загальноукраїнського суспільного каналу, адже важливо, щоб Україна на суспільному ТБ не починалася і не закінчувалась Києвом і Київською областю, а була представлена високоякісним продуктом з областей. Звертаємо вашу увагу, що нині з державного бюджету фінансується тільки 10 годин розповсюдження телевізійного сигналу ОДТРК. Отже, зараз в областях фактично працюють лише 10 годин на добу (згідно з ліцензією Нацради з питань телебачення і радіомовлення - 24 на добу), в середньому виробляють щодня 4-6 годин власного продукту. Про якість не йдеться, головне - виконати план держзамовлення, у Запорізької ОДТРК він становить майже 1500 годин на рік. Решта - це художні фільми, концерти, програми щодо вихвалення діяльності обласної і місцевої влади, до речі, на безоплатній основі, всупереч вимогам Закону про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування в ЗМІ.

4. Обласне радіо як структурний підрозділ ОДТРК надалі матиме відрізки для включення до першої радіопрограми НСТУ. Крім того, майже всі ТРК мають свої FM-станції. Саме вони мають і утворити всеукраїнську мережу FM, скажімо, для другої програми УР «Промінь» чи радіоканалу «Культура», чиї програми поза Києвом нині не звучать. Зауважимо, саме такі плани були свого часу в Держкомтелерадіо України після того, як Українське радіо не стало переможцем у численних «прозорих і чесних» конкурсах на FM частоти, котрі проводила Національна рада з питань телебачення і радіомовлення. Вважаємо, що настав час повернутися до реалізації цієї ідеї, передбачивши невеликі відрізки для регіонального суспільного мовника.

Шановний Арсенію Петровичу, маємо надію, що уважне вивчення саме цього аспекту організації регіонального мовлення допоможе налагодити чіткий механізм діяльності регіонального суспільного телебачення, а отже з'явиться можливість уникнути зайвих видатків, скоротити їх.

Готові до діалогу щодо такої моделі регіонального суспільного телебачення. Переконані, краще діяти, сперечатися, ніж відмовчуватися чи робити те, що завідомо не працюватиме.

З повагою, Миклашевський Володимир, заслужений журналіст України

Гладій Оксана, завідувач відділу художніх програм обласного радіо ЗОДТРК

Мороз Надія, громадський діяч, журналіст

Бордюжа Микола, журналіст, колишній головний редактор обласного радіо

16 липня 2014 р.

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
ukrtvr.org
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду