Громадська рада при Рівненській ОДА проти ліквідації ОДТРК

Громадська рада при Рівненській ОДА проти ліквідації ОДТРК

16:04,
5 Серпня 2014
2278

Громадська рада при Рівненській ОДА проти ліквідації ОДТРК

16:04,
5 Серпня 2014
2278
Громадська рада при Рівненській ОДА проти ліквідації ОДТРК
Громадська рада при Рівненській ОДА проти ліквідації ОДТРК
Учасники круглого столу Громадської ради при Рівненській ОДА на тему «Суспільне телебачення і його перспективи на Рівненщині» звернулися з відкритим листом до президента, прем'єр-міністра, голови Верховної Ради та Держкомтелерадіо з пропозицією відмовитися наразі від ліквідації регіонального державного мовлення.

У листі зазначається, що Громадська рада стурбована положеннями Закону «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України» щодо трансформації ОДТРК в суспільне мовлення, хоча підтримує якнайшвидше створення загальнонаціонального суспільного мовника. Учасники круглого столу вважають такий підхід до медіареформ «спрощеним, необдуманим, незваженим і помилковим».

«Для країни, у час боротьби з тероризмом та неоголошеного воєнного протистояння з Росією, це несе загрозу втрати одного з найпотужніших інструментів інформаційної безпеки. Для територіальних громад, які стоять на порозі отримання широких повноважень, це несе загрозу втрати місцевого патріотичного і загальнодоступного регіонального інформаційного ресурсу. Крім цього, у разі ліквідації ОДТРК перед громадою постануть проблеми публічного висловлення своєї позиції, адже центральні телеканали, як свідчить практика, не цікавлять думки місцевої громадськості, якщо вони не стосуються «смажених» тем, відбудеться сплеск соціального загострення, адже без засобів для існування залишаться біля півтори сотні кращих телевізійних і радіофахівців», – вважають члени Громадської ради.

На думку представників громадськості, для ліквідації Рівненської ОДТРК немає об'єктивних підстав, оскільки цей мовник, за їхніми словами, «традиційно пропагує ідеї державності, незалежності, патріотичного виховання, збереження культурної спадщини тощо».

«Наприклад, перший телефільм про «УПА» в незалежній Україні був створений саме Рівненською ОДТРК. Нині її колектив створив цілу низку сучасних документальних фільмів, зокрема, про Пересопницьке Євангеліє, Уласа Самчука, Українську Повстанську Армію, Тараса Шевченка тощо. Навіщо ліквідовувати державного мовника, який має найбільш розгалужену телевізійну і радіо мережу, виробляє культурно-мистецькі, краєзнавчі, програми для дітей абсолютно усіх вікових категорій, чого не робить жоден інший мовник в області?», – зазнаючать вони.

На думку членів Громадської ради, Рівненська ОДТРК і так виконує функції суспільного мовника. Тому вони пропонують відмовитися поки що від ліквідації державного регіонального мовлення і провести реформування державного мовлення у два етапи: спочатку створити національних суспільних мовників на базі НТКУ та НРКУ, а через рік, врахувавши позиції територіальних громад, створити окремий громадський канал, на якому мовитимуть ОДТРК за прикладом європейських країн.

У круглому столі, який відбувся 4 серпня 2014, взяли участь і підписали лист Алексіюк Р. І., Буратчук Ю. Д., Возьнюк Р. С., Грудницький В. М., Дорошева А. М., Диновська Л. В., Друзенко А. А., Ізотова О. В., Куковський А. Г., Кривко Т. О., Лещук В. П., Липський С. Ф., Нестерчук В. М., Панащук М. В., Соколенко В. П., Самчук В. О., Ткачук О. П., Ходаковський Ю. Л., Цицюра Б. В., Чеберак О. І.

Джерело: Суспільне мовлення

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
gromrada.rv.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду