Обніжити Тимошенко. Як на «Українському радіо» інтерв'ю з політикинею перетворилося на агітацію

Обніжити Тимошенко. Як на «Українському радіо» інтерв'ю з політикинею перетворилося на агітацію

11:05,
27 Березня 2021
8423

Обніжити Тимошенко. Як на «Українському радіо» інтерв'ю з політикинею перетворилося на агітацію

11:05,
27 Березня 2021
8423
Обніжити Тимошенко. Як на «Українському радіо» інтерв'ю з політикинею перетворилося на агітацію
Обніжити Тимошенко. Як на «Українському радіо» інтерв'ю з політикинею перетворилося на агітацію
Гостями прямих ефірів суспільного радіо все частіше стають топові політики і представники влади, та ведучі не завжди готові перебити їхні монологи і поставити хоча б уточнюючі запитання.

Уявіть найбільш улесливе запитання до Юлії Тимошенко. Звісно, воно має бути про прем'єрство. «Якби Юля Володимирівна була сьогодні прем’єром, то вона би зуміла приборкати коронавірус, як це зробили Китай та Південна Корея», – саме таке припущення надіслав один слухач «Українського радіо» на Viber у прямий ефір авторської програми «Здорова політика» зі Світланою Мялик. Гостею того ефіру 23 березня була лідерка партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко. Ведуча сказала, що від слухачів надійшло безліч запитань, але вибрала з-поміж усіх найбільш підлесливу репліку.

Тимошенко відповіла: «У цьому немає ніяких сумнівів. Ми знали, як діяти». Цим фрагментом інтерв’ю можна описати майже всю годинну розмову, хоч яку тему Тимошенко порушувала і хоч на яке питання відповідала.

Одне із правил Суспільного, яким пишаються журналісти компанії, – запрошувати обговорювати актуальні питання фахівців та експертів. Чи є Юлія Тимошенко інфекціоністкою, працівницею Міністерства охорони здоров’я, борчинею із епідемією? Вона насамперед політикиня, яка в ефірі «Українського радіо» завдяки вмінню красиво і багато говорити, постала месією, до якої має прислухатися президент і уряд, щоб урятувати Україну від коронавірусу.

Світлана Мялик розпочала розмову з Юлією Тимошенко з прохання оцінити, наскільки є скоординованими дії влади щодо захисту населення під час епідемії, особливо коли в Україні антирекорд із кількості померлих від коронавірусної хвороби.

Юлія Тимошенко відразу показує, хто господиня ефіру і хто «замовляє музику»: вона наголошує, що немає всеохопного тестування, тож статистика набагато гірша. А перша причина наших бід – це те, що сім років назад розпочата медична реформа. «Те, що ми зараз маємо, це наслідки медичної реформи Уляни Супрун і Петра Порошенка, яку треба негайно виправляти. Треба відмовлятися від цієї реформи, де люди не мають безкоштовного доступу до лікарів», – заявляє Тимошенко.

Що мала б запитати ведуча після таких оціночних суджень гості? Світлана Мялик уточнює: «Ви маєте на увазі, що медичну реформу треба переглянути, щоб виправити всі прогалини?» «Треба докорінно поміняти підхід до системи охорони здоров’я», — повторює Тимошенко.

Ведуча не заперечила, не уточнила, не подала іншої думки для балансу й навіть не виправила твердження, що ідея реформи належала Супрун (насправді ні), що у смертях від COVID-19 винні Супрун і Порошенко. Хоча ні, Світлана Мялик продовжила цікавитися в Юлії Тимошенко оцінкою календаря вакцинацій, якістю вакцин, «як бути українцям у ситуації, коли закордон виїхати неможливо, а тут вакцини немає». Дозволила Юлії Тимошенко переконати слухача «Українського радіо», що Україна спроможна виробляти якісні вакцини від коронавірусу на рівні Pfizer, тільки треба політичної волі, яка є в Тимошенко єдиної. Ще ведуча підтакнула лідерці «Батьківщини», що «людина залишається сам на сам» із  коронавірусом, хоча сама ж перед тим зачитала повідомлення слухачки, що «все не так погано, Тимошенко бреше, бо роблять і безкоштовні тести, і в лікарнях забезпечують безкоштовними ліками». 

Після чергового монологу про неякісні вакцини Тимошенко згадала про заступника міністра охорони здоров'я Віктора Ляшка, який після щеплення заразився коронавірусом. Світлана Мялик намагається доповнити Тимошенко: «Він пояснив». Та гостя її перебиває і продовжує у своєму стилі: «Я вас прошу, пояснити можна все, що завгодно».

На завершення цього блоку Світлана Мялик запитує, що зараз треба робити, щоб захистити наших громадян. «Перше: виконати постанову, яку ухвалила Верховна Рада, а по-друге, знати, що все можна ефективно змінити, але потрібна професійна, чітка, ефективна влада, яка віддана Україні і людям. Все можна поставити на своє місце», — каже Тимошенко. Маючи на увазі, либонь, себе.

У цьому ж дусі вона коментувала питання про комунальні тарифи та законопроєкт №2194 про зміни до земельного кодексу. Риторика зводилася до того, що все пропало, але є один вихід — це обрати Юлію Тимошенко або президентом, або прем’єром. І якщо Володимир Зеленський не змінить курс стратегії розвитку України, не оновить команду, то «людям треба підніматися і міняти владу», і вона готова піднімати людей уже навесні, «коли схлине коронавірус». Невже заради таких висновків варто було віддавати Юлії Володимирівні годину прямого ефіру в ранковому слоті на найбільшому розмовному радіо країни?

Звісно, можна було б запідозрити, що щось пішло не так, і на «Українському радіо» політиків запрошують попіаритися. Та це помилкові здогадки, бо 25 березня на програму до Світлани Мялик прийшов  голова Верховної Ради України Дмитро Разумков, й їхня розмова була жвавою і динамічною. Світлана Мялик не давала спікеру розслабитися, «замилити» вуха слухачів чи наговорити перекручених фактів.

Коли член правління Суспільного Дмитро Хоркін, відповідальний за платформу радіо, анонсував інтерв’ю з Дмитром Разумковим, я, як постійна слухачка «Українського радіо», почала хвилюватися, щоб не повторився ефір із Тимошенко. Бо моє бажання на Суспільному бачити/чути незалежну журналістику вдруге за тиждень цього б не витримали. Ми із Дмитром щодо цього трішки попереписувалися у коментарях під анонсом. Він визнав, що є над чим працювати:«Не тільки цей ефір на Українському радіо, а й інші з відомими політиками з початку року у нас викликали бажання переосмислити підхід до підготовки наших журналістів до інтерв'ю. Оскільки на радіо нарешті стали частіше ходити топполітики, я помітив, що журналістам важко впоратися з "акулами". Ми аналізуємо кейси останніх місяців, проговорюємо з ведучими їхні помилки і виправляємо. Це проблеми росту, а не системні помилки».

Не системні. І доказом є інтерв’ю з Дмитром Разумковим. Але й не можу погодитися, що це «проблема росту». Світлана Мялик – досвідчена журналістка і ведуча, яка особисто знає багатьох топполітиків і представників влади не тільки України, а й європейських держав. Вона – виважена, інтелігентна, зі спокійним голосом, ніколи не дозволить собі собачих боїв чи пастки для гостя, вміє елегантно запитати про незручне, її інтерв’ю часто цитують інші видання. До речі, авторській програмі «Здорова політика» цими днями виповнився рік.  

Вітаємо! І бажаємо добре підготуватися, перш ніж знов запросите на ефір Юлію Тимошенко.

До того ж, наприкінці січня вона уже давала «Українському радіо» майже годинне інтерв’ю, де наговорила і про комунальні тарифи, і про земельну реформу, і роботу в парламенті. За півтора місяці «Батьківщина» не зробила нічого визначного, не розв’язала нагальних державних питань, щоб з’явився інфопривід для нового великого інтерв’ю. Цього разу теми частково повторилися, додалося, щоправда, обговорення ситуації з епідемією коронавірусної хвороби, багато піару та інформаційного шуму.

Юлія Тимошенко у політиці з 1997 року. Вона настільки вигострила талант говорити те, що хоче, що мало хто із журналістів наважиться її перебити і «отверезити» від чарів відповіді. І вона – не виняток. Є ще Петро Порошенко. Наприкінці 2020 року він дав перше інтерв’ю на Суспільному за півтора року. Це було токшоу «Зворотний відлік» з експертами, обмеженим часом на відповіді і харизматичними, зубатими ведучими, які не раз притискали гостей так, що ті тікали з ефіру. Та це інтерв’ю, за словами Ярослава Зубченка, стало «Суспільним розчаруванням».

Припускаю, що якби Тимошенко сьогодні прийшла на «Зворотний відлік», ситуація, як з Порошенком, цілком могла б повторитися. Тимошенко вибирає час, ті платформи і тих ведучих, де без зусиль зможе всіх зачарувати. Коли бачить, що не у виграшній ситуації, приходить на 10 хвилин поусміхатися на камери «UA: Першого», каже «дебати нема що» і випурхує зі студії. Питання — як не піддатися харизмі, а точніше, адекватно сприймати харизму політика, ставлячи йому критичні запитання, поки для Суспільного мовника відкрите.

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду