Щоб Суспільне запрацювало, треба міняти закони – Вінтонів

Щоб Суспільне запрацювало, треба міняти закони – Вінтонів

16:59,
28 Жовтня 2019
7068

Щоб Суспільне запрацювало, треба міняти закони – Вінтонів

16:59,
28 Жовтня 2019
7068
Щоб Суспільне запрацювало, треба міняти закони – Вінтонів
Щоб Суспільне запрацювало, треба міняти закони – Вінтонів
Телеведучий, колишній член правління Національної суспільної телерадіокомпанії України Роман Вінтонів вважає, що потрібно вносити зміни у законодавство, аби Суспільний мовник запрацював, як має працювати.

Про це він сказав у проєкті Романа Скрипіна «16+».

«Треба багато законів міняти для того, щоб  воно (Суспільне – Ред.) запрацювало так, як має працювати. Ідея суспільного дуже правильна», – зазначив Роман Вінтонів.  

За його словами, у НСТУ він отримав великий досвід, але не задоволений своєю роботою.

«Я робив все, що міг. Дуже багато вчився. Я не задоволений своєю роботою. Якщо повернутися у часі, то напевне не можна було інакше робити», – сказав він і додав, що наразі не має бажання повертатися на Суспільне у ролі менеджера, але планує співпрацювати з мовником у творчих проєктах.

Роман Вінтонів розповів, що на його роботу впливав бюджет і час. «Бюджету було менше, ніж витрат: електроенергія, податок, земельний податок, зарплати… В таких умовах важко працювати, тобі доводиться вибирати, на що витрачати свій ресурс», – сказав тележурналіст.

Рішення про звільнення з посади члена правління НСТУ він прийняв у зв’язку з тим, що збільшилося навантаження, команда взяла на себе велику кількість завдань у підготовці до нового сезону. Роману Вінтоніву довелося обирати: або посаду члена правління НСТУ і ночувати у компанії, щоб досягти результату, або займатися «Телебаченням Торонто». Два проєкти не можна було тягнути, не було б ніякого результату сказав пан Вінтонів.

Він зазначив, що команда, яка прийшла з головою правління НСТУ Зурабом Аласанією, тривалий час через недофінансування мала у пріоритеті зберегти людей і не розвалитися, щоб компанія не стала банкрутом. За його словами, якби прийшла інша команда і вибрала іншу стратегію, глобально був би той самий результат, оскільки у компанії  є проблеми з бюджетом, критика і нерозуміння, для чого стільки грошей (порівнюють бюджет «1+1» і Суспільного, згадуючи лише про «UA: Перший», забуваючи, що це ще три канали «Українського радіо», філії у всіх регіонах і Будинок звукозапису з симфонічним оркестром, хором і ансамблем народних інструментів).

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила Закон України «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України» у 2014 році, зі змінами у 2015, 2016 і 2017 роках.

Зазначимо, у 2017 році Суспільне мовлення на виробництво програм мало 0 гривень 0 копійок. Подібна ситуація була і 2018 році, коли на Суспільне виділили вдвічі меншу суму, ніж передбачено Законом «Про суспільне телебачення та радіомовлення України».  Бюджет Суспільного на 2019 рік теж не був повний: зарплата 58,6%, оплата послуг 21%. 

Із 15 травня 2017 року по  5 серпня 2019 року Роман Вінтонів обіймав посаду члена правління НСТУ, звільнився за згодою сторін. 

Після звільнення Роман Вінтонів і надалі працює як ведучий Майк Щур у програмі «Ґрати, песик, дужка, гривня, знак питання, долар, нуль», яка виходить на Суспільному.

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду