РПР закликає наглядову раду та правління НСТУ підвищити рівень інформування і прозорості щодо своєї діяльності

РПР закликає наглядову раду та правління НСТУ підвищити рівень інформування і прозорості щодо своєї діяльності

18:13,
21 Лютого 2019
2391

РПР закликає наглядову раду та правління НСТУ підвищити рівень інформування і прозорості щодо своєї діяльності

18:13,
21 Лютого 2019
2391
РПР закликає наглядову раду та правління НСТУ підвищити рівень інформування і прозорості щодо своєї діяльності
РПР закликає наглядову раду та правління НСТУ підвищити рівень інформування і прозорості щодо своєї діяльності
Коаліція Реанімаційний Пакет Реформ (РПР) висловлює занепокоєння через конфлікт між органами управління Національної суспільної телерадіокомпанії, що загрожує сталому розвитку суспільного мовника та закликає наглядову раду і правління НСТУ підвищити рівень інформування і прозорості щодо своєї діяльності задля убезпечення від можливих спекуляцій та формування сталої культури високого рівня врядування.

Про це йдеться у заяві РПР, опублікованій на сайті rpr.org.ua.

«Створення суспільного мовлення в Україні було однією з перших вимог РПР у 2014 році. Ми відчуваємо свою відповідальність не лише за адвокацію ухвалення закону та змін до нього, але і за фактичне впровадження цієї реформи. З моменту створення Національної суспільної телерадіокомпанії України (НСТУ) на компанію здійснюється тиск через критичне недофінансування, що спричинило багатомільйонні борги перед надавачами послуг поширення сигналу. Це прямо впливає на можливість не лише трансформації, але і виконання основних завдань НСТУ – створення якісного контенту для різних верств і соціальних груп.

В цій ситуації наглядова рада та правління відіграють особливу роль та несуть велику відповідальність. Вони мають вжити всіх заходів для становлення суспільного мовлення як інституції, створити програмну політику, що заповнить вакуум якісного інформаційного і суспільно-політичного контенту в українському телерадіопросторі – відповідно до стандартів журналістики. Наглядова рада та правління повинні відстоювати незалежність компанії від політичних впливів та адвокатувати зміцнення фінансових гарантій діяльності суспільного мовника», – йдеться у заяві РПР.

Коаліція РПР вважає, що «наявність різних конструктивних поглядів між правлінням і наглядовою радою є основою для здорової дискусії і пошуку рішень. Водночас це не має перетворюватися на зведення персональних рахунків».

РПР закликає наглядову раду та правління НСТУ підвищити рівень інформування і прозорості щодо своєї діяльності задля убезпечення від можливих спекуляцій та формування сталої культури високого рівня врядування. Крім того, інформація про будь-яке зовнішнє фінансування, що залучає НСТУ, має розкриватися нарівні з інформацією про фінансування з державного бюджету, наголошують у заяві.

РПР наголошує, що реформа суспільного мовлення під загрозою. «Ми закликаємо всі органи управління НСТУ до зваженості та пошуку рішень, що дозволять продовжити курс на становлення суспільного мовлення як сталої інституції. Суспільство ризикує втратити систему, що здатна забезпечити громадян якісними неупередженими новинами та суспільно-політичним, просвітницьким контентом і задаватиме еталон неманіпулятивного проведення дискусій й відображатиме реальну картину світу», – зазначено у заяві.  

РПР наголошує, що «систематичне недофінансування урядом і парламентом розгалуженої системи загальнонаціональних та регіональних телевізійних і радіоканалів, та одночасна критика щодо “відсутності змін” є спрощенням та маніпулюванням. Україна ризикує повернутися до практик, притаманних колишньому державному мовленню, зокрема у формі традиційних компліментарних 20-хвилинних виступів, яких вимагають депутати від НСТУ протягом останніх двох років. Завдання НСТУ — забезпечувати громадян неупередженою та збалансованою інформацією. Завдання політиків — навчитися новій культурі спілкування з виборцями та змістовному відстоюванню своїх позицій, особливо у дискусійних і дебатних форматах. В інтересах усіх політичних сил і суспільства в цілому забезпечити незалежність і сталість суспільного мовлення».

Нагадаємо, 31 січня наглядова рада Національної суспільної телерадіокомпанії України прийняла рішення про дострокове припинення контракту з головою правління Суспільного мовлення Зурабом Аласанією. Згідно з цим рішенням, Зураб Аласанія мав би працювати ще 2 тижні.   

Голова наглядової ради НСТУ Тетяна Лебедєва пояснила у колонці на сайті «Детектор медіа» що відкликання членів наглядової ради ніяк не передбачено законом, як і в більшості суспільних мовників інших країн. За її словами, «спільними зусиллями маємо не допустити інституційної кризи, зберегти здобутки й темп реформи, принципи редакційної і програмної політики, не дати зникнути з ефіру жодній програмі. Забезпечити рівень поваги до всіх сторін процесу».

Зураб Аласанія в інтерв'ю «ДМ» сказав, що друзям «не треба за нас вибачатися. Реформу зроблено, я наполягаю на цьому».

12 лютого наглядова рада прийняла рішення на позачерговому засіданні, що Зураб Аласанія буде головою правління НСТУ до 6 травня

Член наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України Євген Глібовицький подав до суду на рішення наглядової ради від 31 січня 2019 року про дострокове розірвання контракту з головою правління Суспільного Зураба Аласанії.

Перша голова наглядової ради НСТУ сказала в інтерв'ю «Детектору медіа», що перші наглядова рада й менеджмент НСТУ — це камікадзе. 

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду