Христина Бердинських: Я отримала пропозицію від «Громадського ТБ» після п’яти днів роботи в «Новом времени»

Христина Бердинських: Я отримала пропозицію від «Громадського ТБ» після п’яти днів роботи в «Новом времени»

18:23,
29 Жовтня 2014
5022

Христина Бердинських: Я отримала пропозицію від «Громадського ТБ» після п’яти днів роботи в «Новом времени»

18:23,
29 Жовтня 2014
5022
Христина Бердинських: Я отримала пропозицію від «Громадського ТБ» після п’яти днів роботи в «Новом времени»
Христина Бердинських: Я отримала пропозицію від «Громадського ТБ» після п’яти днів роботи в «Новом времени»
Засновниця проекту «Єлюди» і журналістка видання «Новое время страны» стала ведучою авторської програми на «Громадському телебаченні» разом із журналістом Іваном Яковиною

28 жовтня журналістка та автор блогу, а згодом і книги про учасників Майдану «Єлюди» Христина Бердинських дебютувала в якості ведучої «Громадського ТБ». Пані Бердинських, яка нещодавно приєдналася до колективу журналу «Новое время страны», вестиме спільні російськомовні ефіри з колегою Іваном Яковиною. Авторська програма журналістів виходитиме щовівторка о 20:00. «Телекритика» поцікавилася у Христини Бердинських про її враження від нового досвіду.

- Христино, розкажіть, як ви розпочали співпрацю з «Громадським телебаченням»?

- У мене була цікава ситуація. Спочатку проект «Єлюди», у який я занурилась із головою, згодом однойменна книжка. І ось, тиждень тому я знову повернулася до повноцінної журналістської роботи - почала працювати в журналі «Новое время». Наразі я в процесі адаптації, у мене є багато ідей для журналу та сайту. А пропозиція про співпрацю із «Громадським ТБ» надійшла мені від Наталки Гуменюк. Це було дуже несподівано, на той момент я встигла пропрацювати у журналі лише п’ять днів! Але нам з Іваном це видалося цікавим. Звичайно, основною нашою роботою залишається писати для «Нового времени», але раз на тиждень ми будемо вести авторську програму.

- Вона буде чимось відрізнятись від традиційних ефірів «Громадського ТБ»?

- Нещодавно «Громадське ТБ» змінило формат, аби бути доступним для більш широкої аудиторії. Щотижня в них відбуваються ефіри англійською мовою (Hromadske International – ТК), і двічі на тиждень - російською. Цей стартап має назву «Громадское» (посміхається). Його місія - надавати інформацію про Україну російськомовній аудиторії з усього світу. Наразі «Громадское» виходить в ефір щовівторка та щосуботи. Суботні програми вестимуть Катя Сергацкова і Сакен Аймурзаєв, а ми з Іваном будемо в студії по вівторках. Програма триватиме одну годину і складатиметься з кількох частин.

- Які ваші враження від учорашнього ефіру?

- Мені здається, для першого ефіру ми впоралися непогано. Було важкувато, тому що ми все-таки люди з преси, а не з телебачення, і ще не оволоділи усіма тонкощами. Але, гадаю, все це можна виправити. Учорашній ефір був присвячений обговоренню підсумків виборів і складався з трьох блоків. Темою першого стали нові люди у Верховній Раді. До нас завітали Ігор Луценко (балотувався за виборчим списком партії «Батьківщина» - ТК) і комбат батальйону «Миротворець» Андрій Тетерук (балотувався за виборчим списком партії «Народний фронт» - ТК). Потім ми з Павлом Шереметою, який колись працював в уряді, обговорювали, якою взагалі має бути Рада, чому у нас не виходить так швидко впроваджувати реформи тощо. Ну, і в останній частині був Дмитро Шимків, заступник голови Адміністрації Президента, який, власне, про ці заплановані реформи і розповідав.

Христина Бердинських (у центрі) та Іван Яковина (праворуч) готуються до ефіру. Фото Сергія Грішина

Зрозуміло, що наразі вся увага прикута до нового складу парламенту, це актуальне питання. Але тематика програми і в подальшому буде прив’язана до політики?

- Насправді, ні. Якщо в Україні не відбуватимуться якісь політичні події, які просто неможливо не обговорювати, ми будемо самі добирати теми і порушувати болючі питання. У тому числі й російсько-українських відносин. Можливо, найближчим часом зробимо ефір, у якому б львів’яни роз’яснювали вкиди, зроблені російською пропагандою. Як-от міф про Україну як про «країну бандерівців». Тобто, ми могли б показати, що, так, є такі мислячі люди, які можуть розмірковувати на різні теми, - і, так, вони розмовляють російською.

Але при цьому я хочу наголосити: ми не ставимо на меті займатися контрпропагандою. У нас немає промо чи нав’язування думок, а всім запрошеним гостям ми ставимо гострі запитання – незалежно від того, ким вони є і де працюють. Особливо, якщо це люди з влади. До них багато запитань.

А, взагалі, ми дуже вдячні, що люди погоджуються приходити на ефіри. Розмовляти російською, хоча у звичайному житті багато з них україномовні… Разом ми робимо дуже важливу справу.

- Судячи з ефіру Катерини Сергацкової, «Громадское» також долучає до обговорення в ефірі іноземних журналістів. І, здебільшого, російських.

- Ефір Сергацкової, про який ви кажете, був першим повноцінним ефіром і таким собі пробним. Ми й надалі співпрацюватимемо з багатьма російськими журналістами і журналістами країн СНД. Але також залучатимемо до обговорення й західних колег, які висвітлюють події в Україні, бо нам цікаві погляди зі сторони. З часів Євромайдану в Україні побувала велика кількість іноземних журналістів з усіх топ-видань світу. Частина з них продовжила працювати на сході України. На відміну від українських і, навіть, російських журналістів, іноземці мають змогу потрапити по обидві сторони конфлікту. Напевно, в багатьох з них є безліч власних спостережень, якими вони могли б поділитись.

- Гадаю, це також міг би зробити і ваш співведучий Іван Яковина, адже він також є росіянином?

- Так, наш тандем цим і цікавий! Російськомовну програму про Україну ведуть я, українка, і журналіст з Москви, який звільнився з Lenta.ru, і наразі проживає у Львові і працює в «Новом времени». Нам буде, про що розказати. Але наразі мені цікаво, щоб люди подивилися наш перший ефір і зробили свої критичні зауваження. Тоді ми змогли б знати, в якому напрямку слід рухатись далі.

- А ви самі як вважаєте?

- (посміхається) Я поки чекаю на відео з ефіру, аби розібрати його на помилки.

Нагадаємо, 23 червня Христина Бердинських презентувала книгу «Єлюди. Теплі історії з Майдану», яка вийшла у видавництві «Брайт Стар Паблішінг». Книга є своєрідним блог-щоденником з інтернету, який авторка розпочала під час Євромайдану, створивши Facebook-проект «Єлюди». Пізніше з'явились волонтери і почали перекладати сторінку різними мовами. На кінець Майдану, сторінку вже перекладали на 17 мов. Наприкінці травня журналістка закрила свій блог.

За свій блог-проект «Єлюди» Христина Бердинських була висунута в кількох номінаціях на здобуття премії конкурсу онлайн-активізму The Bobs-2014, де вона стала фіналісткою. Саме завдяки проекту «Єлюди» Христина Бердинських стала одинадцятою лауреаткою премії імені Олександра Кривенка «За поступ у журналістиці», яку їй вручили 15 травня у Львові.

Після 11-місячної перерви в журналістській діяльності Христина Бердинських приєдналася до команди журналу «Новое время страны».

В інтерв'ю «Телекритиці» у травні пані Бердинських зазначала, що тривалий час відхиляла пропозиції роботодавців і тільки екс-редактор «Корреспондента» Віталій Сич, який зараз очолює «Новое время», змусив її замислитися про співпрацю у перспективі.

Світлана Жиляєва

Фото Максима Лисового, Сергія Гришина

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду