Журналісти BBC Newsnight отримали нагороду за розслідування справи Джиммі Севіла

14:24,
24 Травня 2013
2134

Журналісти BBC Newsnight отримали нагороду за розслідування справи Джиммі Севіла

14:24,
24 Травня 2013
2134
Журналісти BBC Newsnight отримали нагороду за розслідування справи Джиммі Севіла
Журналістське розслідування скандалу щодо Джиммі Севіла перемогло в номінації Scoop of the Year на премію Лондонського прес-клубу. Церемонія нагородження відбулася 22 травня.

Авторський колектив складається з трьох журналістів та детектива: Мейріона Джонcа, Ліз Маккін, Марка Вільямса-Томаса і Майлза Гослетта.

Мейріон Джонс (Meirion Jones), колишній продюсер і журналіст головної інформаційно-аналітичної телепрограми BBC Newsnight, і Ліз Маккін (Liz MacKean), його колега по Newsnight, є авторами сюжету-розслідування стосовно телеведучого Джиммі Севіла (Jimmy Savile),  який за життя був улюбленцем британців, але посмертно його звинуватили в сексуальних домаганнях дітей і навіть у насиллі.

Сюжет, який розкривав сексуальні злочини Севіла, мав вийти в ефір Newsnight у грудні 2011 року. Проте, в останній момент редактор програми Пітер Ріппон (Peter Rippon) відхилив його. Своє рішення в особистому блозі пояснив тим, що матеріал зробили не професіонально. Інші причини не згадувалися.

Джонс і Маккін працювали над сюжетом близько місяця. За їхніми словами, спочатку Ріппон був сповнений ентузіазму з приводу цієї теми, а потім помітно охолонув. Пані Маккін повідомила, що, за її враженням, редактор відчував на собі якийсь тиск. Вона каже, що у листуванні його інтерес до історії змістився з викриття педофіла під личиною ветерана британського телебачення на з'ясовування причин, через які Королівська прокурорська служба ухвалила рішення відхилити скарги декількох жінок на адресу Севіла.

«Я був упевнений, що так чи інакше ця історія вийде назовні, і тоді ВВС звинуватять у приховуванні інформації», – сказав в інтерв'ю Panorama Мейріон Джонс. Після публікації розслідування було оголошено, що Ріппон залишить свою посаду.

Щодо інших авторів матеріалу, то це Марк Вільямс-Томас (Mark Williams-Thomas) – колишній детектив, який брав участь у розслідуванні. Після відхилення сюжету на BBC саме він восени 2012 року зробив програму для телеканалу ITV під назвою «Викриття: інша сторона Джиммі Севіла» (Exposure: The Other Side of Jimmy Savile). Майлз Гослетт (Miles Goslett) – журналіст, який ще у лютому того ж року написав матеріал про те, що Newsnight не пустили в ефір сюжет Джонса і Маккін, і запропонував його кільком національним виданням. Врешті його опублікували в журналі The Oldie.

Голова жюри London Press Club Awards Білл Хеджерті (Bill Hagerty), заявив, що, хоча сюжет Джонса та Маккін так і не вийшов в ефір, те, що вони розкрили, було «динамітом». Після нагородження Ліз Маккін сказала, що керівництво BBC зробило помилку, не пустивши свого часу сюжет в ефір, і тепер навряд чи буде в захваті від цієї нагороди, проте це ще раз доводить, що такі речі неможливо приховати. Мейріон Джонс додав, що був здивований тим, що у 2013 році у Великобританії досі нема закону, який би змушував кожного, хто став свідком насилля над дітьми або чув про такі випадки, заявляти про це в поліцію.

Нещодавно Мейріон Джонс перейшов до іншої програми BBC – Panorama, а Ліз Маккін звільнилася з BBC за власним бажанням.

Джерело: The Guardian, BBC

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
The Guardian
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду