На Суспільному відбудеться прем’єра документального фільму «Капеланки. Молитва у пеклі»

На Суспільному відбудеться прем’єра документального фільму «Капеланки. Молитва у пеклі»

14:03,
12 Вересня 2024
579

На Суспільному відбудеться прем’єра документального фільму «Капеланки. Молитва у пеклі»

14:03,
12 Вересня 2024
579
На Суспільному відбудеться прем’єра документального фільму «Капеланки. Молитва у пеклі»
На Суспільному відбудеться прем’єра документального фільму «Капеланки. Молитва у пеклі»
Стрічка розповідає історії трьох капеланок, які підтримують військових на передовій, — Олени Легенчук, Марини Сердіченко та Олени Жевець.

На платформах Суспільного покажуть документальний фільм-антологію «Капеланки. Молитва у пеклі» української режисерки Олени Кривенко про трьох капеланок, які працюють на передовій, підтримуючи військових у найважчі моменти життя, — Олену Легенчук, Марину Сердіченко та Олену Жевець. Про це повідомили на корпоративному сайті Суспільного мовлення. 

«Ідея документального фільму “Капеланки. Молитва у пеклі” виникла як відповідь на запитання: “Чи може жінка бути капеланкою?”. Впродовж усієї стрічки три героїні демонструють своєю діяльністю, як змінились ролі жінки у нашому суспільстві після початку повномасштабного вторгнення. Я навмисно вирішила розповісти історії героїнь в окремих новелах, аби підкреслити значення служіння кожної та показати їхній внесок у капеланство, яке зовсім молоде у нашій країні.

Я думаю, що через десятки років цей фільм стане свідченням того, як зароджувалось “жіноче капеланство” в Україні, а закладені паростки гендерної рівності проростуть у здорове суспільство, де всі мають рівні права», — розповіла режисерка фільму.

Продюсерка документального проєкту, керівниця департаменту з питань розмаїття, інклюзії та рівних можливостей Суспільного Анастасія Гудима також зазначила, що це не лише розповідь про службу жінок-капеланок на передовій, а й важливе нагадування про те, як зміна гендерних ролей трансформує наше суспільство. 

«Олена Легенчук прийшла до віри через пережите домашнє насилля та внутрішнє спустошення, Марина Сердіченко — через волонтерство, а Олена Жевець обрала цей шлях після втрати чоловіка. Усі капеланки з початку війни проводять служіння, надаючи духовну підтримку військовим на фронті, в госпіталях, підтримують родини військових у тилу. Крім капеланського служіння, кожна з героїнь пережила особисту драматичну історію, яка зробила їх тими, ким вони є: жінками, дружинами, матерями, посестрами, військовослужбовицями, капеланками», — розповіли на Суспільному. 

На «Суспільному» відбудеться прем’єра документального фільму «Капеланки. Молитва у пеклі»

Олена Легенчук — протестантка, мати чотирьох дітей, до війни була фотографинею, писала книжки, малювала та жила з родиною в Іспанії. Після повномасштабного вторгнення вона як волонтерка приїхала до України допомагати військовим, а уже за кілька місяців стала позаштатною капеланкою. Олена щомісяця їздить в гарячі точки, щоб підтримати військових духовно. Тисячі солдатів також можуть почути її підтримку і молитву в тіктоку.

На «Суспільному» відбудеться прем’єра документального фільму «Капеланки. Молитва у пеклі»

Марина Сердіченко — євангелістка, мама трьох дітей. Разом із чоловіком ще до війни жінка відкрила школу та дитячий садок, якими керує й досі. З однодумцями заснувала благодійний фонд «Добрий самаритянин», який допомагає переселенцям. Після повномасштабного вторгнення Марина разом із чоловіком та дітьми почала займатись волонтерською допомогою і для військових: її доньки допомагають у фонді в Одесі, а син їздить із нею у гарячі точки з волонтерською місією.

На «Суспільному» відбудеться прем’єра документального фільму «Капеланки. Молитва у пеклі»

Олена Жевець — протестантка, мати трьох дітей та бабуся. За плечима в Олени 20 років медичного стажу. Також працювала соціологинею, в пенітенціарній системі була капеланкою довічно ув’язнених. До 2016 року Олена займалася соціальною роботою із вразливими групами населення: допомагала нарко- та алкозалежним. Служінням для військових Олена займалась ще з 2017 року, а після повномасштабного вторгнення прийшла у військкомат як медикиня. Майже рік жінка прослужила з ротою охорони як солдатка і бойова медикиня. Нині офіційно перебуває на посаді в лавах ЗСУ.

Подивитися документальний фільм «Капеланки. Молитва у пеклі» можна на телеканалі «Суспільне Культура» 20 вересня о 20:55 та 23 вересня о 9.35. Окрім цього, стрічку покажуть 21 вересня о 13.00 на ютуб-каналі «Першого», 21 вересня о 22:00 та 22 вересня о 13:00 — на телеканалах «Перший»«Суспільне Крим» та місцевих каналах Суспільного.

Нагадаємо, у вересні минулого року документальний фільм Суспільного «Капелани. Віра на війні» здобув перемогу на телефестивалі «Серце Європи» у категорії «Короткометражна документалістика».

Проєкт розповідає про трьох капеланів різного віросповідання й етнічного походження — Василя Вирозуба, Леоніда Болгарова та Олександра Чокова. 26 лютого 2022 року на судні «Сапфір» вони вирушили з пошуково-рятувальною місією на острів Зміїний і потрапили у російський полон. Переглянути стрічку можна на ютуб-каналі Першого. 

Фото: Суспільне

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
Якщо зробити фільм
20:39 / 12.09.2024
про департамент з питань розмаїття, інклюзії та рівних можливостей Суспільного, про його звитяжну роботу і досягнення, то потягне якщо не на Оскар, то на пулітцерівську премію точно! Всі суспільні телебачення заплачуть від заздрощів великими слiзьми
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду