Кількість людей, які кажуть, що дивляться «UA: Перший», за рік зросла на 5% — дослідження ДМ

Кількість людей, які кажуть, що дивляться «UA: Перший», за рік зросла на 5% — дослідження ДМ

12:09,
15 Лютого 2022
3850

Кількість людей, які кажуть, що дивляться «UA: Перший», за рік зросла на 5% — дослідження ДМ

12:09,
15 Лютого 2022
3850
Кількість людей, які кажуть, що дивляться «UA: Перший», за рік зросла на 5% — дослідження ДМ
Кількість людей, які кажуть, що дивляться «UA: Перший», за рік зросла на 5% — дослідження ДМ
Натомість показники всіх комерційних каналів-лідерів за цей час знизились.

За рік кількість людей, які кажуть, що постійно дивляться «UA: Перший», зросла на 5%.

Це дані дослідження «Медіаспоживання в Україні: зміна медіапотреб та програш російської пропаганди», яке Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва провів на замовлення «Детектора медіа».

Найчастіше українці згадують серед телеканалів, які дивляться, «1+1» (43% опитаних), «Україну» (34%), СТБ (32%) та ICTV (31%). На інформаційні канали припадає менше десяти відсотків респондентів.

Кількість людей, які кажуть, що дивляться ICTV, за рік знизилась на 6%, канал новин 24 — 6%, «Україну» — 4%, «1+1» — 4%, «Інтер» — 3%. Єдиним каналом, який продемонстрував за цей рік зростання, став суспільний «UA: Перший» — на 5% більше опитаних кажуть, що дивляться його.

СТБ та «UA: Перший» частіше дивляться на Заході та в Центрі, «Україну» – на Півдні та в Центрі. Найменша аудиторія «1+1» на Півдні: 34% порівняно з 47% в Центрі. Більша частина глядачів ICTV так само живе в центральній частині країни (38%). Кажуть, що дивляться канал «Наш», майже виключно мешканці Півдня та Сходу — на Заході та в Центрі частка його глядачів менша за 4% порівняно з 13% та 18% на Півдні та Сході.

Майже в усіх телеканалів-лідерів за часткою глядачів переважає жіноча аудиторія. Телеканал СТБ жінки дивляться на 10% частіше за чоловіків, серед глядачів телеканалу «Україна» жінок більше на 8%, «1+1» – на 7%. Схожа ситуація і в телеканалу «Інтер», там теж жіночої аудиторії на 7% більше за чоловічу. Чоловіча аудиторія переважає лише у каналу ICTV — на 3%.

Серед людей, які кажуть, що дивляться телебачення, більшість — старші; це стосується всіх телеканалів, окрім Нового, який здебільшого називають люди у віці 30-49 років. Порівняно найстарші глядачі в «України» та «Інтера».

Нагадаємо, йдеться не про вимірювання аудиторії, а про соціологічне опитування — результати зафіксували відповідь глядачів на запитання, які телеканали вони найчастіше дивляться. Згідно з результатами піплметричного дослідження у 2021 році «UA: Перший» наростив частку. Як повідомляє Суспільне, за підсумками 2021 року частка аудиторії «UA: Першого» в порівнянні з показниками 2020 року зросла на 17% — із 0,93% до 1,08%, що є найкращим показником за останні сім років.

Повний звіт про результати дослідження читайте тут.

Загальнонаціональне дослідження проведене на замовлення громадської організації «Детектор медіа» Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова у період з 17 по 22 грудня 2021 року.  Вибіркова сукупність становить 2018 респондентів та охоплює повнолітнє населення України, за винятком тимчасово окупованих територій АР Крим, частин Донецької та Луганської областей.

Опитування проводилося з використанням методу інтерв’ю face-to-face за стратифікованою багатоступеневою вибіркою із застосуванням випадкового відбору на перших етапах формування вибірки (вибірка стратифікована за регіонами та типами населених пунктів) та квотного методу відбору респондентів, за статево-віковими квотами на заключному етапі. Результати є репрезентативними за основними соціально-демографічними показниками: статтю, віком, макрорегіоном та типом поселення.  Максимальна теоретична похибка опитування (без урахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3%. Для порівняння у дослідженні використано результати всеукраїнських соціологічних опитувань, які проводилися Київським міжнародним інститутом соціології у лютому 2018 та лютому 2019 року і соціологічною службою Центру Разумкова у серпні 2020 року на замовлення ГО «Детектор медіа».

Дослідження проведене за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії (DANIDA).

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
рейтинг
10:23 / 17.02.2022
Після проведення відбору на Євробачення рейтинг суспільного телеканалу ще "зросте"!
Jktyf
15:07 / 15.02.2022
5 мільйонів обдурених глядачів?
Яна
14:53 / 15.02.2022
Лігачова остаточно з глузду зійшла, як Лукашенко. Всі канали розташувала в порядку спаду рейтингу, а Олівець винесла на 3 місце, хоча за значеннями він має бути наприкінці. Щоб підкреслити важливість і не показати, що насправді Олівець пасе задніх у третій десятці рейтингу. Медіаманіпуляції від сайту проти медіаманіпуляції. Ви з кожним роком все гірше і гірше, гівнюки.
антирейтинг
13:01 / 15.02.2022
сами себе рисуют
НР
12:48 / 15.02.2022
Ура! Тепер НР випише премії голові і членам правління суспільного!
Нью-Васюки
12:35 / 15.02.2022
А перед тим, як збільшитися на 5%, впало на 200%.Ось тільки ніхто такого питання Аласанії і К не зададає. По 5%відсотків в рік, це як до Пекіна раком.
Нью-Васюки
12:31 / 15.02.2022
Скоро все телевидение переместился в Оливець. Точно вам говорю.
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду