«UA: Культура» покаже спецпроєкт до Міжнародного дня боротьби проти гомофобії та трансфобії

«UA: Культура» покаже спецпроєкт до Міжнародного дня боротьби проти гомофобії та трансфобії

10:11,
14 Травня 2020
3027

«UA: Культура» покаже спецпроєкт до Міжнародного дня боротьби проти гомофобії та трансфобії

10:11,
14 Травня 2020
3027
«UA: Культура» покаже спецпроєкт до Міжнародного дня боротьби проти гомофобії та трансфобії
«UA: Культура» покаже спецпроєкт до Міжнародного дня боротьби проти гомофобії та трансфобії
У спецпроєкті «Різність і рівність» йтиметься про стан ЛГБТ-спільноти в Україні та історії родин, які постали перед викликом зрозуміти й прийняти «інакшість» близької людини.

17 травня до Міжнародного дня боротьби проти гомофобії та трансфобії  суспільний телеканал «UA: Культура» покаже спецпроєкт «Різність і рівність». Початок ефіру – о 22:50, повідомляє корпоративний сайт Суспільного.

Ведуча спецпроєкту Єлизавета Цареградська сказала, що «Різність і рівність» про знання й людяність, цей проєкт не тільки про ЛГБТ, а й про можливість почути іншого та бодай спробувати зрозуміти, що всі історії мають людське обличчя.

«Велика проблема нашого суспільства — невміння поважати думку іншого, слухати та визнавати ще когось, окрім себе й своїх однодумців. Агресія, яку ми часто показуємо, є наслідком незнання та недостатньої поінформованості. Обговорення теми ЛГБТ може знизити рівень ворожнечі, нашої підсвідомої ненависті до всього незнайомого чи незрозумілого», — зазначила вона.

Ведуча запросить до розмови Олену Глобу — засновницю й керівницю некомерційної спільноти «ТЕРГО», яка захищає громадянські права представників ЛГБТ. До створення організації Олену Глобу спонукала власна історія, якою вона поділиться з глядачами.

До ефіру скайпом долучиться канадська режисерка українського походження Маруся Боцюрків, авторка фільму «This is gay propaganda» про ЛГБТ під час Євромайдану. 2014 року режисерка побувала в трьох містах України, відстежуючи вплив російського «закону про гей-пропаганду» в окупованих Росією регіонах України. 

Своїм досвідом долучення до теми ЛГБТ поділиться письменниця, журналістка й співачка Ірена Карпа. Вона входила до складу журі конкурсної програми Sunny Bunny, що репрезентує ЛГБТ-спільноту широкому колу глядачів на кінофестивалі «Молодість», та брала участь у дискусіях на тему ЛГБТ.

Про ставлення до представників ЛГБТ в Україні говоритиме Ярослава Кравченко — телеведуча й засновниця «Дикого театру», яка своїми виставами порушує гостросоціальні теми, зокрема й толерантності до ЛГБТ-спільноти. 

Своїми думками поділиться також сценаристка й режисерка Жанна Озірна. У її доробку кілька фільмів, які зробили видимими людей із гомосексуальною орієнтацією. 

Упродовж дня на «UA: Культурі» в коротких роликах власні історії розповідатимуть батьки, які порозумілися з дітьми, що належать до ЛГБТ-спільноти.

Також на радіо «Культура» у п'ятницю, 15 травня, о 16:10 гостею програми «Права людини — понад усе» стане виконавча директорка ГО «КиївПрайд» Руслана Пахуник. Вона розповість ведучій Ірині Славінській, як цьогоріч відбуватимуться Прайд-місяць та Марш рівності.

Нагадаємо, міжнародний день боротьби проти гомофобії та трансфобії запровадили 2004 року, щоб привернути увагу до дискримінації, якої зазнають люди з різною сексуальною орієнтацією і гендерною належністю. 17 травня 1990 року Генеральна асамблея ВООЗ вилучила гомосексуальність із переліку психічних захворювань.

Як писав сайт «Детектор суспільного мовлення», у 2018 році письменниця Любов Голота закрила свою авторську програму на радіо «Культура» через висвітлення теми про ЛГБТ.

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду