Римма Зюбіна втішає й навчає

Римма Зюбіна втішає й навчає

12:22,
25 Грудня 2018
4551

Римма Зюбіна втішає й навчає

12:22,
25 Грудня 2018
4551
Римма Зюбіна втішає й навчає
Римма Зюбіна втішає й навчає
Римма Зюбіна в ролі ведучої соціального «По обіді шоу» — це справжня знахідка для «UA: Першого».

«По обіді шоу» — не надто вдала назва для соціального ток-шоу, що виходить на «UA: Першому», починаючи з 10 листопада.

Щонайменше з двох причин. Перша криється в порушенні законів милозвучності мови, згідно з яким варто уникати збігу двох однакових голосних у словах, що стоять поряд. Тому що вони («по обіді») зливаються в одне слово, але таке, якого не існує.

Друга полягає в занадто широкому розумінні поняття «по обіді». Бо що зазвичай ставлять у денний слот на телебаченні? Та багато чого. Це можуть бути й серіали «для домогосподарок», і повтори блокбастерів, і кулінарні програми... Безліч форматів можуть претендувати на розміщення в денному слоті. Але всі вони мають спільну рису — їх можна дивитися, не відриваючись від хатніх справ. Тобто контент денних форматів не претендує на актуальність і гостру соціальність.

Натомість «По обіді шоу», що виходить у суботу о 15:00, має чітке соціальне спрямування і призначене для активних глядачів, які хочуть змінити своє життя на краще, але поки що не знають, як саме.

І його наповнення приємно контрастує з невдалою назвою й очевидно легковажним графічним та музичним оформленням. Яке глядачам суспільного дуже вже нагадує «Пізній ранок шоу» на «UA: Культурі».

Можливо, дизайнери зробили його таким навмисно, щоби врівноважити серйозність проблем, які обговорюють у студії ведуча Римма Зюбіна та її гості. В тому числі — зіркові.

Римма Зюбіна в ролі ведучої соціального ток-шоу — це справжня знахідка для «UA: Першого».

Вона в новій для себе ролі настільки органічна, що дивуєшся, чому таку рису заслуженої артистки України досі не використали інші телеканали. Тож можна лише привітати всіх причетних до вибору Римми Зюбіної в ролі ведучої «По обіді шоу», бо вони відкрили зірку українського театру й кіно для телебачення.

Наразі вийшло чотири випуски програми «По обіді шоу» — «Працевлаштування 45+», «Пошук щастя після втрати другої половинки», «Вимушені переселенці — життя з чистого аркуша» (саме «аркуша», а не «аркушу», як написано в назві випуску. І це вже, на жаль, традиційна претензія «грамар-наці» до авторів титрів у програмах суспільного. — Авт.) і «Тепло і світло. Як зекономити?».

Всі вони дуже придатні саме для такого формату, яким є «По обіді шоу», — обговорення проблеми в широкому колі гостей та експертів.

«UA: Перший», точніше, відповідальні за суспільно-політичне мовлення продюсери, жодного велосипеда не винайшли, запустивши саме таке ток-шоу.

Бо тут наче все як у всіх — гості, які переживають певну проблему, експерти, готові допомогти їм подолати складну життєву ситуацію корисними порадами психологічно-економічного плану, а також учасники, які можуть розповісти про власний досвід подолання кризи.

Насамкінець, і це теж далеко не новина для подібних шоу, до студії запрошують зірку, яка ділиться з учасниками своєю історією на тему програми.

Справді, на перший погляд, усе як у всіх. Проте «По обіді шоу» має те, чим не може похвалитися жодна програма такого ж плану на комерційних загальнонаціональних каналах. Окрім, звісно ж, Римми Зюбіної, котра вміє розкривати душі всіх своїх без винятку співрозмовників. Родзинка соціального ток-шоу на Суспільному — цілковита відсутність жовтизни в темах та героях. Тут не обговорюють інцесту й дітовбивства. Не смакують подробиць подружніх зрад і не роблять тесту ДНК на предмет встановлення сумнівного батьківства.

Та й серед експертів немає жодних екстрасенсів-нумерологів, світських левиць, зірок шоу-бізнесу чи представників «обуреної громадськості», а також розпіарених адвокатів, екс-гонщиків і криміналістів, які кочують із каналу на канал.

Нове соціальне ток-шоу на «UA: Першому» може собі дозволити саме такий підхід до, здавалося б, давно заяложеного формату, основу основ якого нині становить скандальність і жовтизна, бо наразі сповідує цінності й не женеться за жовтими рейтингами.

Тож зірок на один випуск у «По обіді шоу» — максимум дві. Одна його веде, і це вже згадана Римма Зюбіна. Інша ділиться своїм позитивним (це обов'язкова умова!) досвідом.

У першому випуску, де йшлося про втрату роботи після 45 років, своїм досвідом поділився Арсен Мірзоян, якого ведуча назвала «обожнюваним». Гадаю, це суто оцінне судження ведучої ґрунтувалося на тому, що обидві зірки від початку агресії РФ проти України відмовилися від спільних із Росією культурних проектів.

Арсен Мірзоян розповів, чому він проміняв стабільну зарплату інженера на заводі «Запоріжсталь» на співочу творчість.

У другому випуску «По обіді шоу» під назвою «Пошук щастя після втрати другої половинки» зіркою стала Марія Максакова, всесвітньо відома співачка, вдова вбитого в березні минулого року Дениса Вороненкова.

Її участь у цій програмі була цілковитим ексклюзивом, бо світова оперна зірка вперше, й саме в «По обіді шоу», заговорила українською.

У третьому випуску «По обіді шоу» запрошеною зіркою виявився директор Луганського українського музично-драматичного театру Сергій Дорофеєв. Це той самий театр, який після окупації переїхав із Луганська до Сєвєродонецька.

Ну, як переїхав? Сергій Дорофеєв у програмі «Як живеться переселенцям» сказав, що він, виїжджаючи з окупованої території, взяв із собою печатку театру та трьох акторів. Нині ж Луганський обласний український музично-драматичний театр має повноцінну трупу й замість малопристосованого для вистав залу місцевого будинку культури виступає в новому приміщенні.

У його виставах, до речі, час від часу бере участь Римма Зюбіна.

Звинувачувати акторку в самопіарі на темі театру переселенців язик не повертається. Просто тому, що вона точно знає, чого коштувало Сергієві Дорофеєву його рішення перевезти свій театр на вільні території Донбасу. І саме задля цих аншлагів акторка грає у виставах Луганського українського обласного музично-драматичного театру.

Способами ж економити на теплі та світлі з ведучою та глядачами ділився телеведучий Олег Панюта, який, не дочекавшись від сусідів позитивного рішення про створення ОСББ, вирішив збудувати власний енергоефективний будинок.

До своїх геть «не зіркових» гостей ведуча «По обіді шоу» ставиться ще більш доброзичливо. Чудово розуміючи, що не кожен із них готовий поділитися своїм досвідом на велику аудиторію.

Приміром, як це відбулося в першому випуску «Працевлаштування 45+».

Героїнею його стала така собі Нінель Чуняк, людина, чия професія телеграфістки зникла зі списку професій у березні цього року. Хоча скоротили цю жінку з підприємства, якому вона віддала кілька десятків років, набагато раніше.

Римма Зюбіна впродовж розмови з героїнею повсякчас підтримувала її в одкровеннях. Надто ж коли пані Нінель розповідала, як вона шукала нову роботу в «газетках», що траплялися їй на очі. Зрештою, відповівши на кілька пропозицій, у тому числі й вишивати мокасини, пані Чуняк зупинилася на професії оператора кол-центру. Тому що не мислить свого життя без спілкування з людьми.

Інший герой цього випуску, айті-спеціаліст Артем Малюга, розповів надзвичайно цікаву історію, як у його житті з'явився перший комп'ютер (складений родичем за малюнками в науково-популярному журналі). Після чого Артем присвятив своє життя програмуванню. Вважаючи, що його професія ніколи не зникне. Тим часом фахівець із працевлаштування Тетяна Пашкіна довела студії, що ринок праці в Україні змінюється щодня. А виконувач обов'язків голови Державної служби зайнятості Валерій Ярошенко, запрошений до студії «По обіді шоу», довів, що в Україні, по-перше, сильно зменшилася кількість безробітних. А по-друге — в нас бракує фахівців із робочих спеціальностей. І тільки тому, що впродовж двох десятків років більшість випускників середньої школи прагнула отримати вищу освіту. Отож, нині мусимо виправляти цей перекіс на внутрішньому ринку праці.

У другому випуску першим гостем, котрий утратив свою половинку й не може навіть думати, як знайти ще когось, став батько-одинак, який виховує п'ятьох дітей, Валентин Должков. Котрий після смерті дружини не міг навіть дивитися на інших жінок. Але у фіналі програми, вислухавши історії учасників, пан Валентин оголосив конкурс на звання своєї нареченої.

У третьому випуску «По обіді шоу», про те, як живеться переселенцям із окупованих територій, головним і першим героєм програми став Сергій Мельничук. Який переселився з окупованої території Донбасу в Пущу-Водицю під Києвом.

Ще один герой цього випуску — Андрій Шершев. Він замешкав у «Межигір'ї», де його поселив геть неофіційний комендант колишньої резиденції Януковича Денис Тарахкотелик. До останнього Андрій звернувся, коли прихистити його родину відмовилися всі родичі.

На запитання, наскільки грузинський уряд упорався з проблемою переселенців після війни 2008 року, відповів екс-прес-аташе грузинського посольства в Україні Бачо Корчилава.

За його словами, після російсько-грузинської війни 2008 року, містечка для грузинських переселенців перестали бути актуальними. Просто тому, що люди, які потребували нових помешкань, у Грузії вже зникли.

У четвертому ж випуску, де йшлося про енергозбереження, головною героїнею стала Олена Вискворкіна. Людину, яка не вірить у державну програму утеплення й лічильники. Так само не повірив у цю програму гість програми Олександр Сергієнко, голова Інституту міста. Але під час розмови у студії, коли учасники показали, як можна реально зекономити кошти на електрику й тепло, глядачі зрозуміли, що це можливо. У тому числі й завдяки Олегові Панюті.

Фото: сайт «UA: Перший»

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду