На «UA: Першому» під час показу еротичного трилеру «Служниця» час від часу зникала позначка «18+»

На «UA: Першому» під час показу еротичного трилеру «Служниця» час від часу зникала позначка «18+»

20:12,
16 Квітня 2018
4978

На «UA: Першому» під час показу еротичного трилеру «Служниця» час від часу зникала позначка «18+»

20:12,
16 Квітня 2018
4978
На «UA: Першому» під час показу еротичного трилеру «Служниця» час від часу зникала позначка «18+»
На «UA: Першому» під час показу еротичного трилеру «Служниця» час від часу зникала позначка «18+»
11 квітня 2018 року український незалежний продюсер, режисер-постановник Олександр Зирін написав звернення голові наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України Тетяні Лебедєвій щодо грубого порушення керівництвом НСТУ українського законодавства та рішень Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. У зверненні він заявляє, що демонстрація фільму «Служниця» Пака Чхан-Ука розпочалася о 22:00 31 березня і здійснювалася без використання відповідних спеціальних графічних символів, затверджених рішенням Нацради. Він вимагає, щоб наглядова рада НСТУ розглянула це питання і провела відповідну перевірку даних фактів. У НСТУ запевняють, що позначка «18+» під час трансляції на «UA: Першому» була, проте вона зникала час від часу.

Звернення Олександра Зиріна опублікував у себе на сторінці у Facebook голова правління НСТУ Зураб Аласанія та в коментарях пояснив, чому так сталося.

Олександр Зирін звертає увагу на те, що «UA: Перший» демонстрував фільм «Служниця» під час релігійних свят.

«Під час святкування вірянами римо-католицької церкви Великодня та святкування Вербної неділі вірянами греко-католиками та православними безпосередньо під час проведення в українських римо-католицьких храмах Надвечір’я Пасхи, Літургії Світла, Літургії Слова, Хрищення і Евхристичної Літургії та за декілька годин до Великодньої служби Божої і Апостольського благословення для Риму й цілого світу Святішого Отця Франциска в ефірі найпотужнішого загальнонаціонального телевізійного каналу, який мовить під логотипом «ЮейдвікрапкиПерший», демонструвався фільм з елементами жорсткої лесбійської еротики під назвою "Служниця"», – йдеться у зверненні.

Він вимагає «наведення членами наглядової ради НСТУ прикладів демонстрації фільмів еротичного характеру будь-яким суспільним мовником в будь-якій країні світу під час релігійних свят, віднесених до статусу державних».

Зураб Аласанія підтвердив, що фільм розпочався в ефірі телеканалу о 22:00 після авторської програми Лук’яна Галкіна «Як дивитися кіно», яка виходить в ефірі Суспільного з жовтня 2017 року і спрямована передусім на подолання естетичної неосвіченості й недосвідченості серед аудиторії.

«Масовий споживач, перегодований легкозасвоюваним Голлівудом, парадоксальним чином розучився порівняно з минулим десятиліттям сприймати складні авторські твори, що, в свою чергу, призводить до звуження ринку якісного кіно, в тому числі, вітчизняного, яке до останнього часу позиціонувалося й досі значною мірою позиціонується як артхаусне, "фестивальне". Програма "Як дивитися кіно" покликана допомогти зацікавленому глядачеві випрацювати критерії оцінки справжнього кіномистецтва, на відміну від комерційних підробок або жанрових розважальних стрічок», – написав про проект Зураб Аласанія.

Голова правління НСТУ зазначив, що позначка «18+» на екрані була присутня та час від часу зникала. «Суспільне мовлення поважає аудиторію та українське суспільство, якому служить, та відповідально ставиться до виконання правил в сфері медіа, визначених регулятором. Отже, під час трансляції фільму "Служниця" в ефір телеканалу UA:Перший була інтегрована відповідна до категорії цього фільму позначка "18+". В той же час, у результаті внутрішнього розслідування було з’ясовано, що, хоча ця позначка і була на екрані від самого початку трансляції, вона час від часу зникала у деякі проміжки трансляції. Випусковий редактор та режисер ефіру, що працювали в цей день, надали відповідні пояснення та готові до застосування дисциплінарних стягнень», – пояснив пан Аласанія.

За його словами, «за дорученням програмного директора ПАТ НСТУ, департаментом програм буде проведений додатковий тренінг повного складу групи ефірних режисерів та групи випускових ефіру, щодо належного виконання затвердженої Національною Радою з питань телебачення та радіомовлення «Системи візуальних позначок з індексом кіновідеопродукції залежно від аудиторії, на яку вона розрахована».

Зураб Аласанія наголосив, що Суспільний мовник з повагою ставиться до вірян будь-якої конфесії. Він зазначив, що у 2018 році під час пасхальних свят Суспільним мовником були проведені два великих блоки трансляцій пасхальних богослужінь. «Перший блок виходив в ефір 30 березня та 1 квітня у складі двох кількагодинних трансляцій: Хресної ходи у Колізеї в Страсну П’ятницю та недільного Urbi et orbi, – благословіння Папи з Ватикану», – додав він.

Він сказав, що через тиждень Суспільне мовлення провело другий блок пасхальних трансляцій, у вигляді семигодинного марафону, що складався із Великодніх богослужіннь православних релігійних громад різних конфесій (Української Православної Церкви Київського Патріархату, Української Автокефальної Церкви та Української Греко-католицької Церкви) та прямоефірної студії, що тривала півтори години та виконувала просвітницьке завдання. Марафон з храмів Києва і Львова супроводжувався коментарем ведучих Суспільного мовника, що працювали разом із священнослужителями кожної з перелічених вище конфесій. 

Під час програми «Як дивитися кіно», яка передує демонстрації фільму, театральний режисер Влад Троїцький коротко описав стрічку «Служниця», зазначивши, що це «і трилер, і еротика, і горор, і садомазо».

Нагадаємо, закон «Про телебачення і радіомовлення» забороняє телерадіоорганізаціям «розповсюджувати, а також анонсувати програми та передачі, які можуть зашкодити фізичному, інтелектуальному і духовному розвитку неповнолітніх та юнацтва, крім як протягом ефірного часу в добовому відрізку з 23:00 до 6:00 та на каналах з обмеженим доступом». При цьому такі програми або передачі повинні мати спеціальне попередження і відповідно позначатися в розкладі програм телерадіоорганізацій та спеціально позначатися безпосередньо перед їх трансляцією.

Водночас затверджене Кабінетом Міністрів України Положення про державне посвідчення на право розповсюдження і демонстрування фільмів визначає, що показ фільмів з індексом глядацької аудиторії «18» можливий з 22:00 до 6:00 з обов’язковою наявністю протягом усього показу відповідної позначки.

Індекс «18» встановлюється для фільмів, перегляд яких забороняється особам до 18 років, оскільки такі фільми можуть містити сцени насильства, жорстокості, зображення катастроф, жахів, відвертої оголеності, імітації інтимних стосунків. Їх наявність повинна бути виправдана логікою сюжету та втілена на екрані з максимальним ступенем умовності.

Затверджена Національною радою з питань телебачення і радіомовлення Система візуальних позначок з індексом кіновідеопродукції залежно від аудиторії, на яку вона розрахована, передбачає, що фільми з індексом «18», рекомендовані для перегляду тільки повнолітніми глядачами, мають супроводжуватися позначкою у вигляді червоного кола із символами «18+». Під час трансляції таких фільмів візуальна позначка має постійно знаходитися в правому нижньому куті екрану. Показ таких фільмів можливий з 22:00 до 6:00.

Фото: Facebook-сторінка Зураба Аласанії, Лук'яна Галкіна, скріншот афіші фільму «Служниця»

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду