«UA: Перший» підготував до Дня Незалежності три документальних фільми «Дисиденти»

«UA: Перший» підготував до Дня Незалежності три документальних фільми «Дисиденти»

12:29,
21 Серпня 2017
3630

«UA: Перший» підготував до Дня Незалежності три документальних фільми «Дисиденти»

12:29,
21 Серпня 2017
3630
«UA: Перший» підготував до Дня Незалежності три документальних фільми «Дисиденти»
«UA: Перший» підготував до Дня Незалежності три документальних фільми «Дисиденти»
До 26-ї річниці Незалежності України «UA: Перший» підготував три документальних фільми із циклу «Дисиденти», які можна буде побачити на телеканалі упродовж тижня.

Починаючи з 21 серпня, в ефірі телеканалу можна побачити фільми про Миколу Руденка, Олеся Шевченка та Левка Лук’яненка, передає прес-служба НСТУ.

Прем’єра документального фільму «Микола Руденко. Формулу життя знайдено» відбудеться на«UA: Першому» у понеділок, 21 серпня, о 19:55.

Микола Руденко – український письменник та вірний сталінець, чий всесвіт несподівано зруйнував Хрущов своєю доповіддю про сталінські злочини. «Намагаючись відновити свою систему координат, письменник зробив сміливий висновок: радянські катівні, мільйони смертей – це плід хибної ідеології, а продовжувати будівництво комунізму за хибною системою координат немає сенсу. Тобто Радянський Союз має зникнути. Його одразу оголосили божевільним і направили на лікування до психоневрологічного госпіталю, а твори заборонили навіть критикувати, щоб уникнути жодної згадки про автора. Згодом Микола Руденко стане одним із засновників Української гельсінської групи, сидітиме у в’язниці, поїде до США, де отримає політичний притулок, і зрештою зустріне незалежність української держави на рідній землі», – повідомляє телеканал.

У вівторок, 22 серпня, о 19:55, в ефірі«UA: Першого» відбудеться прем’єрний показ документальної стрічки «Олесь Шевченко. Як на сповіді». Телеканал пояснює, що Олесь Шевченко став дисидентом ще у дев’ятому класі, оскільки вже тоді не сприймав систему, яка панувала за часів Сталіна і відчував, що жити потрібно не так. І цей спротив постійно наростав.

Прем’єру документальної стрічки «Левко Лук’яненко. Йти за совістю» про людину, яка присвятила життя боротьбі за свої ідеали, «UA: Перший» покаже у середу, 23 серпня, о 19:55. Автори фільму зазначають, 27 років життя – у тюрмах та таборах, 450 днів – у приміщеннях камерного типу і карцерах. 23 тисячі кілометрів етапу та 45 голодовок. Його мордували холодом та голодом, провокаціями і знущаннями. Його тричі намагались фізично знищити. Але він вистояв. І став одним із співавторів Акту про незалежність України, прийняття якого дуже символічно відбулося у день його народження. 

Над документальними фільмами працював Володимир Качур і команда. 

Нагадаємо, 23 і 24 серпня перший телеканал Суспільного покаже документальні фільми про дисидентів: «Левко Лук’яненко. Йти за совістю», «Ті десять років. Євген Сверстюк»,  «Олесь Шевченко. Як на сповіді», «Кардинал Любомир Гузар», «Українська Гельсінська спілка: вектор визначено» (дві частини).  

24 серпня 2017 року член правління Національної суспільної телерадіокомпанії України, ведучий Юрій Макаров буде коментувати урочистий військовий парад Збройних сил України від телеканалу «UA: Перший».

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду