Олександр Мельничук: Плануємо запустити на «UA:Першому» програми новин із регіонів

Олександр Мельничук: Плануємо запустити на «UA:Першому» програми новин із регіонів

11:57,
17 Лютого 2017
6609

Олександр Мельничук: Плануємо запустити на «UA:Першому» програми новин із регіонів

11:57,
17 Лютого 2017
6609
Олександр Мельничук: Плануємо запустити на «UA:Першому» програми новин із регіонів
Олександр Мельничук: Плануємо запустити на «UA:Першому» програми новин із регіонів
Заступник генерального директора Національної телерадіокомпанії України (нині ПАТ «НСТУ») – про нові проекти на «UA: Першому», співпрацю з філіями і можливий запуск програми «Година запитань до уряду»

Олександр Мельничук прийшов у Національну телерадіокомпанію України 15 грудня 2016 року як відповідальний за формування програмної сітки мовлення телеканалу «UA:Перший», інформаційне мовлення та виробництво суспільно-політичних, соціальних, молодіжних, освітніх і дитячих програм. Він переконаний, що Суспільне – це не просто  «Перший» + всі інші, а система взаємодії всіх структур. І якщо так працювати, то з мінімальним ресурсом можна досягти максимального ефекту. Про зроблене та плани  Олександр Мельничук розповів сайту «Суспільне мовлення».

 – «UA: Перший» у січні розпочав показ кулінарної програми «Україна на смак», яка розпочинає мовлення на каналі о 09:00. Більшість програм, які наразі виходять в ранковому ефірі, з Сумської філії. Скільки філій долучили до проекту?

Ідея полягає в тому, щоб відібрати найкращі, найсильніші, найякісніші програми, які виробили регіональні мовники, і поставити їх в одну лінійку. Поки що цього не було зроблено, дуже важко за короткий час переглянути величезну кількість програм зі всіх філій. Для цього треба залучити десятки людей, які б зранку до ночі це все дивилися. Тому зосередилися на тематиці і першими обрали кулінарні програми. Ми їх зібрали зі всіх філій НСТУ і вибудували лінійку під загальною назвою «Україна на смак».

– Які ще тематичні програми плануєте поставити в одну лінійку?

Будемо дивитися дитячі, музичні, історичні програми, програми про подорожі. Суспільне мовлення горизонтально пов’язане між собою: філії НСТУ, «UA:Перший», канал «Культура» тощо. Це буде взаємне проникнення. Одна з ідей полягає в тому, щоб виписати формат фільму чи міжпрограмки, яка нам потрібна, роздати цей формат у філії, які можуть зробити продукт власними силами абсолютно якісно, і попередньо змонтувати його. Тут (на вул. Мельникова, 42, де знаходиться головний офіс НСТУ – Ред.) ми зберемо все разом, вдягнемо в одну графіку, начитаємо одним голосом, уніфікуємо до певної міри  технічні речі і отримаємо велику лінійку програм власного виробництва. Ці програми будуть придатні для показу як на «Першому», так і, можливо, на каналі «Культура», зрештою і на регіональних каналах. Тобто кожна філія, виготовивши дві-три програми, натомість отримає 50-75.

– Якою буде наступна лінійка після кулінарної програми?

Я не кажу про черговість, ми над цим працюємо постійно. Все не так просто робиться і не так швидко, як би цього хотілося.

– Раніше у колишній Національній телерадіокомпанії не раз говорили про те, що на суспільному мовленні потрібно більше спортивних програм. Що ви робите у цьому напрямі?

Наразі на обговорення до віце-прем’єра В’ячеслава Кириленка ми винесли програму трансляції спортивних заходів на цілий рік, які відбуваються в Україні або за участі наших спортсменів. Хочемо розробити спільну програму разом із федераціями, Національним олімпійським комітетом, із Міністерством молоді і спорту. Умовно її можна назвати «Популяризація спорту».

Нам потрібно систематизувати покази спорту і разом акумулювати гроші, які необхідні. Скажімо, закупівля прав для трансляції коштує достатньо дорого.

– Чи буде на «UA:Першому» більше новин із філій?

Будемо запускати програми регіональних новин, це конче потрібно для суспільного мовника. Я думаю, що випуск буде повністю побудований на повідомленнях, сюжетах, включеннях із регіонів. Можливо, це буде просто інформаційний випуск, а, можливо,  якась програма з більшим хронометражем.

Чіткого розкладу, коли це все з’явиться в ефірі, ще немає. Але є принципове внутрішнє рішення про те, що це необхідно.

– У квітні оберуть голову правління ПАТ НСТУ. Новий керівник матиме свій підхід до проектів і може припинити випуск програм, які ви запустили.

–Все може бути після виборів нового керівника. Я не приймаю рішення одноосібно, збираються директори на нарадах, де ми проговорюємо ці ідеї, чи вони відповідають суспільним цінностям, буде цікаво, чи ні, маємо на це кошти, чи ні. Я кажу про об’єктивні речі, які кожен керівник має підтримати. Якби ми говорили про запуск програм із суперечливим змістом або ведучими, які використовують ефір для піару, можна було б дискутувати. Але ж ми говоримо про новини з регіонів. У кожної людини є своє бачення, не підійдуть новому керівнику, це означатиме, що в нього кращі ідеї.

– Владислав Грузинський написав на своїй сторінці у Facebook, що на «UA:Першому» планують запустити в ефір програму «Година запитань до уряду». Чи буде така програма?

Ви запитайте того, хто вам про це сказав. У мене такої інформації немає. Я поставив запитання у нашій внутрішній переписці про те, чи не доцільно було б нам транслювати цю подію. У п’ятницю під час пленарних засідань відбувається так звана «Година запитань до уряду», коли депутати намагаються знайти якісь відповіді, тобто відбувається дискусія двох гілок влади. З точки зору програмування ця подія має визначені час і тривалість. Якщо ми говоримо про те, що трансляції з Верховної Ради люди дивляться, а про це свідчить,зокрема, рейтинг, тоді чому не розглядати такий варіант?

Щодо того, чи буде «Година запитань до уряду», рішення або навіть публічного обговорення ще не відбувалося. Тому казати, що на «Першому» запускається програма, це неправда. З іншого боку, якщо я вам скажу, що програма не запускається, це буде також напівправда. У квітні може прийти новий керівник і раптом йому ця ідея дуже сподобається. Він може мати свої погляди. Давайте говорити факти, те що відбувається, чи відбулось. Закиди Грузинського я не хочу коментувати. Я не думаю, що це нормальна річ, коли корпоративні дискусії чи розмови виносяться на широкий загал. 

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду