Побоювання скорочень і недофінансування завжди  створюватимуть спротив реформі суспільного мовлення – соціолог

Побоювання скорочень і недофінансування завжди створюватимуть спротив реформі суспільного мовлення – соціолог

15:46,
16 Листопада 2016
2137

Побоювання скорочень і недофінансування завжди створюватимуть спротив реформі суспільного мовлення – соціолог

15:46,
16 Листопада 2016
2137
Побоювання скорочень і недофінансування завжди  створюватимуть спротив реформі суспільного мовлення – соціолог
Побоювання скорочень і недофінансування завжди  створюватимуть спротив реформі суспільного мовлення – соціолог
Голова Дослідницького комітету з соціального прогнозування Соціологічної асоціації України, декан факультету соціології та управління Запорізького національного університету Максим Лепський заявив, що реформи, які починаються просто зі зміни форми – неефективні.

«Зазвичай починають реформи зі зміни відношень. Я почув, що колектив (Запорізької філії НТКУ – Ред.) дуже боїться скорочень і недофінансування. Ця проблема завжди буде створювати напруження і спротив багатьом реформам», – сказав він у Запоріжжі на круглому столі на тему «Очікування від Суспільного мовлення в регіонах», який 15 листопада 2016 року провела громадська організація «Детектор медіа» в рамках проекту Ради Європи «Зміцнення свободи медіа і створення системи суспільного мовлення в Україні». 

 «Коли реформи скорочують фінансування, це як головному мозку не дають кисню. Зараз підрізають язик. Тут потрібні навчання для регіонального мовлення, як заробляти гроші, як робити рекламу. Ми проводили дослідження і з'ясували, що рекламу можна робити не тільки упрайм-тайм, а й під цільові аудиторії в зовсім інший час. У нас цим ніхто не займався і не займається», – зауважив соціолог.

Пан Лепський зазначив, що Запорізька філія НТКУ має найбільше покриття в Запорізькій області. На його думку, зараз влада самоусунулася від реформи, яка проходить на обласному телебаченні.

Директор громадської організації «Асоціація журналістів України «АЖУР» Дмитро Іванов додав, що кілька років тому разом із Максимом Лепським проводив дослідження, згідно з результатами якого обласне Запорізьке телебачення отримало низький результат.

Щоб аудиторія більше довіряла контенту Запорізької філії НТКУ, Максим Лепський запропонував вийти на інший рівень. «Йдеться про якісний і позитивний контент. У нас продовжується катастрофізація свідомості», – підкреслив соціолог.

Сергій Тихонов 

Директор виконавчий Запорізької філії НТКУ  Сергій Тихонов розповів, як проходило скорочення в його колективі 2016 року. «Я десь прочитав, якщо в дуже огрядної людини відрізати ногу, вона від цього не стане стрункою. Це буде огрядна людина без ноги. У нас саме так сьогодні проводиться це скорочення», – порівняв він. За його словами, на Запорізькій філії НТКУ працювало 257 штатних одиниць, довелося скоротити 40 працівників. На його думку, колектив за два роки, відколи триває реформа, відчуває певну втому.

Учасники заходу обговорили питання реформування державного мовлення в суспільне. Представники влади та громадських організацій Запорожжя озвучили свої очікування від суспільного мовника. Присутні ознайомилися з планом реформування державних мовників у ПАТ НСТУ; проблемами філій НТКУ під час реформування на прикладі Запорізької філії; співпрацею між «UA:Перший» та філіями; обговорити проекти підзаконних актів (Статуту НСТУ, Положення про Наглядову раду, Положення про обрання голови і та членів правління ПАТ НСТУ). У рамках заходу відбулася презентація моніторингу новин Запорізької філії, який проводить ГО «Детектор медіа». 

У круглому столі взяли участь представники Держкомтелерадіо, НТКУ, Наглядової ради ПАТ НСТУ, Запорізької філії НТКУ, Запорізької обласної ради,  Національної ради з питань телебачення та радіомовлення в Запорізькій області, «Громадського телебачення Запоріжжя», ГО «Детектора медіа», викладачі вузів, медіаексперти. Модерували захід Андрій Куликов і Світлана Остапа.

Фото Олексія Темченка

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду