«Суспільне Одеса» презентувало документальний проєкт «Використати до… Історія одеських лиманів-близнюків»

«Суспільне Одеса» презентувало документальний проєкт «Використати до… Історія одеських лиманів-близнюків»

12:46,
10 Вересня 2024
580

«Суспільне Одеса» презентувало документальний проєкт «Використати до… Історія одеських лиманів-близнюків»

12:46,
10 Вересня 2024
580
«Суспільне Одеса» презентувало документальний проєкт «Використати до… Історія одеських лиманів-близнюків»
«Суспільне Одеса» презентувало документальний проєкт «Використати до… Історія одеських лиманів-близнюків»
8 вересня на ютуб-каналі «Суспільне Одеса» відбувся прем'єрний показ документального проєкту «Використати до… Історія одеських лиманів-близнюків», який розповідає про Куяльницький та Хаджибейський лимани.

Як повідомляє Суспільне, зйомки проєкту тривали протягом чотирьох місяців, до участі були залучені десятки спікерів, серед яких історики та екологи.

 У документальному фільмі йдеться про те, що водойми є унікальними водними об’єктами, обидві колись мали лікувальні властивості, сьогодні лише одна не втратила їх. За прогнозами фахівців і Куяльницькому, і Хаджибейському лиманам загрожують катастрофічні зміни.

Продюсерка південного хабу та «Суспільне Одеса» Олена Кваша зазначає, що ідея проєкту зявилась під час роботи з архівними записами 90-х років, в одному зі знайдених сюжетів є розповідь про те, що існують небезпечні екологічні тенденції навколо лиманів. Після перегляду було вирішено зробити дослідження, щоб зясувати як знінилась ситуація за цей час.

«Це перший мій досвід роботи в такій темі: екологічні проблеми, історичні контексти, наукова та навіть певна бізнес-політична складова в цьому досліджені є. Це досить велика робота. Маємо 1 годину 25 хвилин історії, проблем та пошуків відповідей», - розповідає Олена Кваша.

Під час роботи над створенням документального фільму команда разом з експертами, науковцями та екоактивістами дізнавались як діяльність людей протягом майже двох століть впливала на Куяльницький та Хаджебейський лимани, «які були за своїми характеристиками майже ідентичними, а зараз одна на грані обміління, а інша — переповнюється прісними водами».

«У дослідженні використані архівні відеоматеріали, унікальні документи та публікації XVIII-XIX століть. Чи можна ще зберегти лимани? Як водойми можуть змінити життя Одеси? На ці питання команда шукала відповіді в проєкті», - розповідає Олена Кваша.

«Суспільне Одеса» також  підготували і радіоверсію документального проєкту, над якою працював співавтор стрічки радіожурналіст Геннадій Степаненко. Радіофільм «На шляху до створення Нацпарку «Куяльницький» — це розповідь про три періоди в історії Хаджибейського та Куяльницького лиманів: щасливе минуле, проблемне сьогодення та наукові погляди на перспективне майбутнє.

«Слухачі радіо та аудіоподкасту спочатку здійснять подорож в минуле і зможуть уявити чим приваблювали Хаджибейський та Куяльницький лимани курортників століття тому. В наступному епізоді автор пропонує аудиторії відстежити ланцюг подій, які призвели до часткового знищення лікувальних можливостей колись популярного курорту. Але Указ Президента про створення Національного природного парку “Куяльницький” дав надію на відродження екосистеми лиманів у майбутньому. Завершальний епізод радіофільму дає можливість оцінити хто та як цю надію поділяє та чому згаданий Указ вже понад 30 місяців не виконується», - говорить Геннадій Степаненко.

Прем'єра першого епізоду радіоверсії відбулась на платформі Soundcloud  9 вересня.

Документальний проєкт «Використати до… Історія одеських лиманів-близнюків» пожна подивитись на ютуб-каналі «Суспільне Одеса».

Нагадаємо, «Суспільне Одеса» показало першу серію проєкту, який розвінчує міфи російської пропаганди, «Одеса – не російське місто». Команда проєкту розповідає справжню історію заснування міста, спростовуючи міфи, які протягом багатьох років просувала російська пропаганда.

Фото: Суспільне

 

 

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду