Світлана Остапа: Наявність сильного незалежного Суспільного мовника важлива для євроінтеграції України

Світлана Остапа: Наявність сильного незалежного Суспільного мовника важлива для євроінтеграції України

17:30,
5 Вересня 2024
522

Світлана Остапа: Наявність сильного незалежного Суспільного мовника важлива для євроінтеграції України

17:30,
5 Вересня 2024
522
Світлана Остапа: Наявність сильного незалежного Суспільного мовника важлива для євроінтеграції України
Світлана Остапа: Наявність сильного незалежного Суспільного мовника важлива для євроінтеграції України
Голова наглядової ради Суспільного сказала про це під час конференції «Євроінтеграція під час війни: виклики для свободи слова та роль Суспільного мовлення», яка відбулася 2 вересня 2024 року в Києві.

Учасники першої панелі заходу обговорили низку питань, об’єднаних загальною темою «Свобода слова під час війни як важливий елемент демократії та індикатор євроінтеграції». Зокрема, євроінтеграція в умовах повномасштабного вторгнення, європейський закон про свободу медіа (EMFA) та законодавство України у сфері медіа, вплив співпраці Суспільного мовлення з медіа, які входять до складу Європейської мовної спілки.

Виступ голови наглядової ради Суспільного Світлани Остапи був присвячений тому, як збереження свободи слова під час війни впливає на процес євроінтеграції України та виконання нею зобов’язань за Угодою про Асоціацію.

Вона розповіла, що це взаємопов’язано, адже збереження свободи слова під час війни прямо впливає на процес євроінтеграції України.

«Роздержавлення телерадіомовлення та друкованої преси — це складова свободи слова в Україні. Це означає, що Україна позбувається радянського спадку, а саме — прямого впливу влади на редакційну політику медіа. Але чи насправді це у нас відбувається? На жаль, ні. Реформування державного мовлення в суспільне, яке почалося після Революції гідності, загальмувалося, якщо точніше, відкотилося назад із посиленням владою державного мовлення та створенням нових державних телеканалів», — сказала Світлана Остапа.

 Під час виступу на конференції: Тетяна Трощинська, Ярослав Юрчишин, Світлана Остапа, Олександр Бурмагін

Далі вона розповіла про досягнення Суспільного мовлення за останній рік роботи, яке покращує свої показники попри повномасштабну війну. Медіа стабільно працює, надає суспільству перевірену та збалансовану інформацію, дотримуючись професійних стандартів і політичного балансу. Суспільне — в білому списку медіа.

«До середини травня ми були співвиробниками спільного телемарафону “Єдині новини”, який транслював наш Перший канал. Тепер у рамках цього проєкту ми маємо свій власний телемарафон, який транслюємо на Першому та регіональних каналах. Дехто думав, що наші показники обваляться, але ні», — розповіла Світлана Остапа.

Суспільне мовлення цього року було ексклюзивним транслятором Олімпійських ігор, а зараз висвітлює події Паралімпіади, яка триватиме до 8 вересня.

«2024 рік рік сторіччя Українського радіо, яке є складовою Суспільного. І ми протягом року готуємося достойно вшанувати 16 листопада найстаршого мовника в Україні», — розповіла Світлана Остапа.

Ще одним напрямом роботи команди Суспільного є документалістика та журналістські розслідування. У 2024 році вже вийшло близько десяти документальних проєктів. «Наприклад, у нас вийшло трисерійне журналістське розслідування “Дрони-камікадзе”, а на День Незалежності відбулася прем’єра двосерійного документального фільму Будапешт. Бомба під незалежність. Також ми продовжуємо показувати журналістські розслідування наших партнерів», — додала Світлана Остапа.

Вона повідомила, що Суспільне мовлення за останні кілька років створило диджитал-платформу. Серед пріоритетів роботи — посилення інформаційного мовлення. Наразі триває створення гіперлокальної кореспондентської мережі та реформування регіональних філій, створюються хаби.

«Торік у нас був безпрецедентний рівень довіри до наших новин. Ми розуміли, що такий рівень втримати постійно дуже важко. Цьогоріч він у нас дещо знизився, але все одно це досить високий рівень», — розповіла голова наглядової ради Суспільного.

 Слайд із презентації Світлани Остапи, який ілюструє рівень довіри аудиторії

190 тисяч разів різними мовами показали сюжети Суспільного в країнах ЄС.

 Слайд із презентації Світлани Остапи, який ілюструє кількість сюжетів, які показали європейські мовники

Досягнення Суспільного, про які розповіла Світлана Остапа, за її словами, демонструють, що команда якісно та злагоджено працює, попри повномасштабну війну та постійний брак фінансування. Водночас, коли відбувається недофінансування Суспільного мовлення, в країні спостерігається посилення державного мовлення.

«Суспільне недоотримало коштів на 2024 рік, які мали бути спрямовані відповідно до закону. Ми навіть не претендували на всю суму, бо розуміли, що через військові потреби бюджет значно роздутий. Нам пояснювали це тим, що коштів бракує, бо все йде на армію. Але, як бачимо, не все йде на армію. На фінансування державних мовників кошти знайшлися. А також комерційним телеканалам на створення двох марафонів і серіалів. На мою думку, треба все інформаційне мовлення віддати назад телеканалам. А замовлення виробництва серіалів та іншого контенту на державні кошти має бути максимально прозорим», — розповіла Світлана Остапа.

 Робота першої панелі конференції «Євроінтеграція під час війни: виклики для свободи слова та роль Суспільного мовлення»

Суспільне, за її словами, виконує свою місію, яка полягає у захисті свободи в Україні, в наданні суспільству достовірної та збалансованої інформації, налагоджені громадського діалогу для зміцнення суспільної довіри, розвитку громадянської відповідальності, української мови та культури, особистості й українського народу. Суспільне дотримується усіх професійних стандартів, попри те, що постійно зіштовхується з низкою перешкод і нерозумінням.

«Але нам доводиться постійно виборювати право на життя. Ми розуміємо, що Суспільне необхідне українському народу. Але, на жаль, не всі це розуміють. Деякі політики досі не вірять у реформу або банально не розуміють її. Тому що звикли до традиційних державних і комерційних мовників. І відповідно підходять до оцінки нашої роботи з мірилом рейтингів або кількості державної пропаганди. Їх не цікавлять журналістські стандарти, місія, довіра. Вони не вірять у незалежність редакційної політики, бо, на їхню думку, всі під кимось. Ми не проти рейтингів, але це не основне мірило нашої роботи. Ми не дамо в ефір заради високих рейтингів прогноз відьми, коли закінчиться війна. Але ми обов’язково дамо повну, перевірену, збалансовану інформацію», — пояснила Світлана Остапа.

Наприкінці виступу вона сказала, що «наявність сильного незалежного суспільного мовника важлива для нашої євроінтеграції».

«У стратегії Суспільного мовника до 2025 року, яку ми торік оновили йдеться, що “роль Суспільного мовлення в нових умовах є визначальною. Попри те, що Суспільне є відносно молодою інституцією, створеною на базі традиційних засобів масової інформації радянських часів, компанія розбудовується, впроваджує інноваційні рішення й розширює охоплення різноманітних аудиторій. Суспільне буде відстоювати власну незалежність і свободу слова, спонукатиме до осмислення нового колективного досвіду та розбудови нових мережевих зв’язків серед українців у всьому світі”. Пріоритетами Суспільного на наступні роки будуть збереження й поглиблення довіри, тісніша взаємодія із суспільством на засадах незалежної та доброчесної журналістики, створення впливового контенту, що спрямований на поширення історичної правди, зміцнення суспільної безпеки й української культури», — резюмувала Світлана Остапа.

Фото: Ігор Васильєв, «Детектор медіа»

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
остап
13:51 / 10.09.2024
у держави немає коштів на оборону, а суспільне вимагає збільшити бюджет на зарплати керівництву. п - патріоти.
От підкажіть
01:50 / 06.09.2024
де можна таку роботу знайти, щоби нічого не робити, а отримувати гідну зарплату? І намагатися доводити, що чорне є білим?
. Дехто думав, що наші показники обваляться, але ні», — розповіла Світлана Остапа.
19:11 / 05.09.2024
Щоб обвалитись, - показникам треба мати висоту. А ваші показники розмазані по дну ріденьким л#йном.
прогноз відьми
18:57 / 05.09.2024
Тільки дурепа може ставити поруч "Будапешт. Бомба під незалежність" і "Дрони-камікадзе". Пишатися другим фільмом-тільки підкреслювати особисту недолугість.
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду