Суспільне покаже прем’єру документального фільму «Будапешт. Бомба під незалежність»

Суспільне покаже прем’єру документального фільму «Будапешт. Бомба під незалежність»

17:59,
21 Серпня 2024
689

Суспільне покаже прем’єру документального фільму «Будапешт. Бомба під незалежність»

17:59,
21 Серпня 2024
689
Суспільне покаже прем’єру документального фільму «Будапешт. Бомба під незалежність»
Суспільне покаже прем’єру документального фільму «Будапешт. Бомба під незалежність»
До Дня Незалежності Суспільне презентуватиме документальний проєкт «Будапешт. Бомба під незалежність», який присвячений 30-річчю підписання Будапештського меморандуму 1994 року.

24 серпня о 21:00 на Першому каналі Суспільного відбудеться показ документальної стрічки, яка розповідає докладну історію підписання меморандума у Будапешті.

Як повідомляє корпоративний сайт Суспільного, у фільмі використана унікальна хроніка, що вперше буде доступна глядачам, розкриваються невідомі факти та історичні події, які вплинули на подальший розвиток державності в Україні.  

Про події 30-річної давнини розповідають спікери документального проєкту, серед яких дослідники, історики, військові, дипломати. Зокрема, Мар’яна Буджерин, старша дослідниця Центру Белфера Гарвардської школи Кеннеді; Ігор Смешко, політик і колишній голова Служби безпеки України; Сергій Плохій, історик, директор Гарвардського українського наукового інституту; Микола Філатов, генерал-майор, колишній заступник командувача 43-ї армії Ракетних військ стратегічного призначення СРСР; Валерій Чалий, політик, дипломат, колишній посол України в США; Юлія Мостова, журналістка, головна редакторка видання «Дзеркало тижня». Фільм також містить одне з останніх прижиттєвих інтерв’ю Олександра Мартиненка, журналіста, колишнього прессекретаря президента України Леоніда Кучми.

Зйомки документального фільму «Будапешт. Бомба під незалежність» проходили в Україні, США та Угорщині. 

Будапештський меморандум, підписаний у 1994 році, передбачав, що в обмін на передачу ядерної зброї Москві, США, Велика Британія та Росія обіцяють поважати суверенітет України. Автори фільму розбираються, що ж дало Україні ядерне роззброєння? «Суспільне намагалося розповісти цю колізію сумлінно, переконливо, без спекуляцій, але й так, щоби не було нудно», - зазначає автор та оповідач стрічки Юрій Макаров.

Фільм «Будапешт. Бомба під Незалежність» містить свідчення та оцінки безпосередніх учасників події, пояснення експертів та ексклюзивну відеохроніку. Перегляд стрічки має дати глядачам відповідь на питання: Будапешт — суцільна поразка України чи все-таки перемога і виграні 30 років розвитку, зміцнення й самоусвідомлення?

Над фільмом працювали: автор та оповідач Юрій Макаров; режисер Роман Синчук; креативна продюсерка Олеся Моргунець-Ісаєнко; оператор-постановник Олег Авілов; режисер анімації Ольга Гаврилова; виконавчий продюсер Олександр Опанасюк; продюсер Володимир Ладижець.

Фото: Суспільне

 

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду