90-річчя відсвяткувала Хорова капела Українського радіо

90-річчя відсвяткувала Хорова капела Українського радіо

13:01,
30 Червня 2023
1842

90-річчя відсвяткувала Хорова капела Українського радіо

13:01,
30 Червня 2023
1842
90-річчя відсвяткувала Хорова капела Українського радіо
90-річчя відсвяткувала Хорова капела Українського радіо
Концерт «За крок до Перемоги», який днями відбувся в Будинку звукозапису, було приурочено до 90-річчя Академічної хорової капели Українського радіо.

За повідомленням корпоративного сайту Суспільного, цього дня хорова капела під керівництвом головної диригентки Юлії Ткач виконала твори найвизначніших українських композиторів. 

Концерт розпочався з твору «Господи, Господи, силою твоєю» Дмитра Бортнянського. А далі для присутніх у залі пролунали наступні композиції: «Тече вода в синє море» Бориса Лятошинського, «Реве та стогне Дніпр широкий» Данила Крижанівського, «Гамалія» Мирослава Скорика, «Страсті за Тарасом» Євгена Станковича (всі — на слова Тараса Шевченка). А також українські народні пісні в обробках Віталія Кирейка та Володимира Шнайдера.

Частину концерту капела співала під супровід Заслуженого академічного симфонічного оркестру Українського радіо та Тріо бандуристок Українського радіо. Ведучими святкового концерту виступили Дмитро Хоркін та Галина Бабій.

Голова наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України Світлана Остапа по закінченні концерту написала, що при виконанні «Реве та стогне Дніпр широкий» зал встав, віддаючи шану не лише Тарасові Шевченку, а й Дніпру, і хоровій капелі Українського радіо.

«Всі попередні керівники капели були чоловіками. Нині художня керівниця і головна диригентка — талановита Юлія Ткач. Бачили б ви, як хористи натхненно співали! Хоча їм дуже непросто під час війни проводити репетиції, коли Київ під постійними обстрілами. Це мужні і віддані своїй справі люди, які і під час війни створюють новий контент. І дехто з них на фронті. Наприклад, 20-річний тенор. Вітаю вас і бажаю Перемоги! Ви — душа Суспільного мовлення», — написала Світлана Остапа.

Академічна хорова капела Українського радіо була заснована в 1932 році, відкривши принципово нову сторінку розвитку української хорової культури. Це стало основою професійного хорового виконавства у сфері радіомовлення, розпочало історію вітчизняного радіоефіру. В активі Хорової капели декілька тисяч концертних виступів і створення понад 10 тисяч фондових записів, серед яких і унікальна колекція — «Золотий фонд» держави. 

Юлія Ткач працює в хорі з 2003 року, а з 2010-го є художньою керівницею і головною диригенткою капели.

Історію Хорової капели Українського радіо, про яку розповідає Юлія Ткач, можна послухати у програмі «Це класика» на радіо «Культура».

Фото: Суспільне

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду