Криза суспільного мовлення Європи: France Televisions страждає від рішень уряду

18:01,
22 Липня 2013
1642

Криза суспільного мовлення Європи: France Televisions страждає від рішень уряду

18:01,
22 Липня 2013
1642
Криза суспільного мовлення Європи: France Televisions страждає від рішень уряду
Суспільні мовники європейських країн зараз переживають важкі часи. Всі вони потерпають від дефіциту бюджетів, пов’язаного з загальною економічною кризою, але в декого до цього домішуються проблеми управлінського характеру. Наприклад, французький суспільний мовник раніше страждав від рішень уряду Саркозі, тепер – Олланда.

Труднощі в суспільного мовника Франції France Televisions почалися ще у 2009 році, коли колишній президент Ніколя Саркозі (Nicolas Sarkozy) прийняв рішення про заборону реклами на його каналах у прайм-тайм. Це призвело до щорічної втрати близько $70 млн потенційного прибутку. Уряд намагався компенсувати втрати грантами, проте цього не було достатньо – дефіцит накопичувався.

Зараз справи настільки погані, що France Televisions благає вже новий уряд скасувати заборону. Генеральний директор Ремі Пфлімлен (Remy Pflimlin) просить хоча б кілька рекламних слотів  у період з 20 до 21 години, коли йдуть найбільш рейтингові програмі на кшталт мильної опери Plus Belle La Vie.

«Кілька потужних рекламних слотів дозволять нам відновити співпрацю з великими рекламодавцями, які зараз відмовилися від наших послуг», – каже Пфлімлен.

Поки не відомо, як дивиться на це президент, проте Міністр культури Франції Орелі Філіппетті (Aurelie Filippetti) сказала, що вона відкрита для обговорення ідей щодо порятунку мовника.

«Я думаю, що повернення реклами не є панацеєю, але це не принципова позиція. Я відкрита для обговорень, – сказала вона в інтерв'ю BFMTV. – Ми можемо розглянути й інші ідеї, наприклад, спонсорську модель співпраці з рекламодавцями».

Варто зауважити, що вирішенню питання реклами заважають бізнесові інтереси. Коли консервативний Саркозі ввів заборону, подейкували, що підставою насправді були його товариські домовленості з комерційними каналами, які тепер не мають конкурента в особі France Televisions на ринку телевізійної реклами. Тоді, щоб розвіяти ці чутки, Саркозі оголосив збільшення телевізійного податку, який нібито мав компенсувати втрати.

Проте загальна економічна криза все одно не дає приватним телеканалам великої вигоди від реклами, і вони теж певною мірою потерпають від фінансового дефіциту. Саме тому вони зі свого боку продовжують тиснути на уряд з тим, щоб усе залишилося як є: керівництво телеканалів TF1, M6, TNT, RTL, NRJ, Lagardere, NextRadio TV і спортивного каналу L'Equipe надіслали спільного листа до Єлисейського палацу, де обґрунтовують, що вихід на арену такого потужного конкурента як France Televisions призведе до їхнього банкрутства.

Другим ударом для суспільного мовлення Франції стало рішення нового уряду на чолі з Франсуа Олландом (Francois Hollande) зменшити річний бюджет France Televisions з метою економії на тлі загальної кризи. Цього року фінансування  France Televisions скоротили на €196 млн ($250 млн). Дефіцит лише частково покривається за рахунок чергового збільшення спеціального телевізійного податку, що поширюється на всі французькі домогосподарства з телевізорами. Але податок приніс цього року всього €109 млн ($142 млн), залишивши суспільного мовника з діркою в бюджеті обсягом €86 млн ($112 млн).

Окрім того, згідно з новим бюджетом, нещодавно представленим Раді директорів мовника, держава скоротить розмір гранту ще на 2%. Також France Televisions пропонується збалансувати бюджет до 2015 року.

Як зазначає видання The Hollywood Reporter, у типовому французькому стилі уряд Олланда сподівається вирішити всі свої біди збільшенням податків. Зокрема, згадуваний телевізійний податок може поширитись і на тих, хто дивиться телебачення в Інтернеті через комп’ютер або будь-який інший пристрій (наразі оподатковуються тільки телевізори). Також сподівання покладають на новий податок на Інтернет і мобільний зв'язок, який нещодавно був ухвалений після довгих переговорів з Європейським союзом, який від початку не підтримував цю ідею. Надходження від цього інтернет-податку призначені для підтримки французької культури в цілому, кіно і музики, а також суспільного мовлення. Проте ще невідомо, чи допоможе це врятувати France Televisions.

З огляду на нові умови існування, Ремі Пфлімлен представив план заощаджень, у якому йдеться про припинення кількох програми. Кількарічне затягування пасків вже призвело до закриття деяких популярних шоу, в тому числі легендарних Taratata, Top-of-the-Pops-style, які були в ефірі вже багато років.

Жоден із 5 каналів France Televisions не оминула криза. Також він заявив, що France 2 «майже втрачено». З метою порятунку France 2 і France 3 планують об’єднати свої служби новин. А France 4 використовуватиметься в якості майданчика для тестування нових форматів.

«План економії торкнеться всіх без виключення програм. France Televisions перебуває в дуже ризикованому положенні», – сказав програмний директор Бруно Патіно (Bruno Patino).

При всьому цьому France Televisions  залишається дуже потужним засобом масової інформації. Незважаючи на всі проблеми з року в рік його рейтинги зростають – у той час, як у приватних каналів або стоять на місці, або ж падають.

Джерело: The Hollywood Reporter
 

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Le JDD (на фото: Р. Пфлемлін)
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду