Олімпіада-2024: як проходила церемонія закриття та як її коментували на Суспільному

Олімпіада-2024: як проходила церемонія закриття та як її коментували на Суспільному

18:00,
12 Серпня 2024
3302

Олімпіада-2024: як проходила церемонія закриття та як її коментували на Суспільному

18:00,
12 Серпня 2024
3302
Олімпіада-2024: як проходила церемонія закриття та як її коментували на Суспільному
Олімпіада-2024: як проходила церемонія закриття та як її коментували на Суспільному
Після двох тижнів змагань у Парижі офіційно завершилися Олімпійські ігри 2024. Наступна літня Олімпіада відбудеться 2028 року в Лос-Анджелесі.

За результатами ігор у Франції переможницею загального медального заліку стала збірна США. Американські спортсмени вибороли 126 медалей, із яких 40 золотих, 44 срібні та 42 бронзові. На другому місці — Китай, на третьому — Японія. Україна впродовж турніру завоювала 12 нагород та посіла 22-ге місце.

Золото на цьогорічній Олімпіаді нам принесли Ольга Харлан, Аліна Комащук, Олена Кравацька та Юлія Бакастова (у командних змаганнях з фехтування на шаблях), легкоатлетка Ярослава Магучіх (у стрибках у висоту) та боксер Олександр Хижняк (у категорії до 80 кг). Крім того, у здобутку наших олімпійців п’ять срібних та чотири бронзові медалі.

Розповідаємо, чим запам’ятався останній день цієї Олімпіади. Одразу попереджаємо: церемонія закриття, на відміну від шоу, яке відбулося на початку Олімпіади, навряд чи викличе стільки критики, дискусій, вибачень і конфліктів — її можна назвати цілком традиційною та без неприємних сюрпризів.

Чим вражала церемонія закриття Олімпіади-2024

Свято закриття ХХХІІІ Олімпійських ігор відбувалося ввечері 11 серпня на одній із найбільших арен Франції — стадіоні «Стад де Франс». Режисером-постановником церемонії під назвою «Рекорди» став Том Жоллі, який також зрежисував і відкриття Олімпіади, котре викликало неоднозначну реакцію глядачів.

Першим етапом церемонії закриття був парад прапороносців усіх країн-учасниць Олімпіади. Український стяг несли срібні призери змагань — веслувальниця Людмила Лузан і борець Парвіз Насібов. Потім на стадіон вийшли спортсмени всіх країн, які протягом 16 днів боролися за олімпійські нагороди. Завершилася ця частина церемонії нагородженням переможниць жіночого марафону та подякою волонтерам, без яких Олімпійські ігри не відбулися б.

Парад прапорів на «Стад де Франс». Фото: The Olympic Games / X

Далі стадіон «Стад де Франс» перетворився на гігантський концертний майданчик, і розпочався основний етап церемонії, який майстерно втілив Том Жоллі та понад сто акторів, акробатів, танцюристів і артистів цирку.

І хоча всі чекали на появу Тома Круза, про участь якого в шоу ходили чутки напередодні, спочатку з неба з’явився таємничий Золотий Мандрівник, за маскою якого ховався французький танцюрист Артур Кадр. Його герой, за задумом режисера, подорожує від витоків людства до моменту появи Олімпійських ігор і їх відродження П’єром де Кубертеном.

«Золотий Мандрівник». Фото: Getty Images

Одним із найзахопливіших номерів церемонії став виступ піаніста Алена Роше, який на підвішеному вертикально фортепіано зіграв гімн Аполлону — грецький гімн, який був знайдений під час археологічних розкопок наприкінці ХІХ сторіччя та оброблений французьким композитором Габріелем Форе для перших відновлених Олімпійських ігор у Парижі 1896 року. Виступ Роше супроводжували акробати, а наприкінці п’ять шестиметрових кілець, навколо та в яких відбувався танцювальний перформанс, піднялися над «Стад де Франс», де зібралися в єдину композицію. Довга «подорож» Золотого Мандрівника завершилася тим, що глядачам показали символ сучасних Олімпійських ігор і феєрверк.

Піаніст Ален Роше. Фото: The Olympic Games / X

Після цієї частини церемонії почався концерт, під час якого виступили гурти Phoenix та Air, диджей Кавінскі, співачка Анжель і музикант Езра Кеніг.

Завершальним етапом церемонії закриття Олімпіади-2024 стала передача естафети Лос-Анджелесу, який стане господарем наступних літніх Ігор. Мерка Парижа Анн Ідальго урочисто передала олімпійський прапор мерці Лос-Анджелеса Карен Басс. До речі, це вперше в історії Олімпійських ігор, коли прапор і передає, і приймає жінка-мер.

Мерка Лос-Анджелеса Карен Басс, президент Міжнародного олімпійського комітету Томас Бах та мерка Парижа Анн Ідальго. Фото: Getty Images

Доставити олімпійський стяг на Голлівудські пагорби випала честь Томові Крузу. Актор спустився з даху стадіону, прийняв прапор від американської гімнастки Симони Байлз і на мотоциклі виїхав з арени. Потім глядачам показали відео, де Круз на мотоциклі заскочив у літак і «дістався» Лос-Анджелеса, де стрибнув із парашутом, щоби передати прапор далі. Можливо, вийшло не так іронічно й неочікувано, як на відкритті Олімпіади в Лондоні, але теж ефектно.

Том Круз з олімпійським стягом. Фото: The Olympic Games / X

У Лос-Анджелесі прапор символічно прийняли американські спортсмени Кейт Кортні, Майкл Джонсон, Джаггер Ітон та інші, а також зірки — Red Hot Chili Peppers, Snoop Dogg і Біллі Айліш.

Виступ Red Hot Chili Peppers під час церемонії символічної передачі олімпійського прапора Лос-Анджелесу. Фото: Getty Images

Шоу завершилося виступом французької співачки Yseult, яка виконала композицію «My Way», і масштабним салютом над «Стад де Франс».

Про коментування церемонії на Суспільному

Офіційним транслятором XXXIII літніх Олімпійських ігор 2024 є Суспільне мовлення. Церемонію відкриття і закриття, а також спортивні змагання Олімпіади можна було подивитися на телеканалі й сайті «Суспільне Спорт», Першому каналі Суспільного мовлення, а також на місцевих телеканалах Суспільного.

Коментаторами церемонії закриття Олімпіади-2024 в Україні стали шефредактор «Суспільного Спорт» Олексій Мандзій і головна редакторка сайту «Суспільне Культура» Катерина Яковленко. За задумом медійників, Олексій мав більше фокусуватися на спортивних моментах дійства, тоді як Катерина відповідала за культурний, художній бік шоу.

Наші коментатори, на відміну від організаторів Олімпіади, під час церемонії постійно говорили про те, що Україна бере участь у змаганнях, перебуваючи в умовах війни. Журналісти подякували українським захисникам за те, що в них узагалі є можливість коментувати, а в українських глядачів — дивитися Олімпійські ігри. Також Катерина й Олексій з великою повагою і вдячністю зверталися і до спортсменів, які доклали зусиль у змаганнях, безвідносно до результату. У той час як більшість олімпійців хвилюється за свої досягнення на турнірах, українські спортсмени також думають про те, як вижити, переживають за своїх рідних, втрачають близьких і не завжди можуть відвідати рідне місто, бо воно окуповане.

Такі переживання стають додатковим стресом у спортивній підготовці, і це варто враховувати журналістам. Звісно, всі ми вболіваємо за наших і хочемо кращих результатів для країни. Однак до олімпійців журналістам і суспільству варто проявляти таке прагнення шляхом підбадьорення і віри, в не у формі хейту, як це іноді робили в соцмережах і навіть у деяких медіа.

Олексій Мандзій і Катерина Яковленко говорили не про невдачі, а про здобутки українських спортсменів. Під час параду прапорів і виходу всіх збірних на стадіон «Стад де Франс» коментатори згадували не лише тих наших олімпійців, які здобули золото, срібло та бронзу, а й атлетів, які посіли інші, непризові місця. Було відчуття, що Олексій і Катерина віддавали шану кожному зі 140 представників України на Олімпіаді.

Українcькі спортсмени під час церемонії закриття Олімпійських ігор. Фото: Getty Images

Також хотілося б похвалити коментаторів за те, що вони не перебивали своїми ремарками музичні виступи на церемонії. Там, де це було необхідно, перед початком перформансів, Катерина й Олексій пояснювали глядачам, що на них чекає далі, однак на самих виступах артистів коментатори замовкали та давали глядачам можливість спокійно насолодитися дійством на екрані.

Не обійшлося під час коментування церемонії закриття Олімпіади й без помилок із боку ведучих. Наприклад, Катерина Яковленко згадувала про церемонію відкриття Ігор і назвала драг-квін трансгендерами. Це помилка, якої на церемонії відкриття припустилося й досі не виправило чимало медіа. Насправді драг-артисти не є трансгендерами. Зазвичай, це чоловіки, які створюють гротескно-драматичний сценічний жіночий образ.

Катерина перепросила й виправила себе приблизно через п’ять хвилин після сказаного, однак було дуже дивно чути таку обмовку від людини, яка професійно цікавиться культурою і точно мала би знати, хто саме виступав на церемонії відкриття Олімпійських ігор у Парижі. Та все ж таки головне, що коментаторка виправилася.

Олексій Мандзій наприкінці церемонії трохи заплутав глядачів у датах проведення Паралімпійських ігор 2024. Якщо спочатку журналіст вказав правильні дати, в які відбуватимуться ігри — з 28 серпня по 8 вересня, — то згодом повідомив, що вони стартують «всього за 10 днів». Швидше за все, Олексій уже дещо втомився за години коментування церемонії, що й спричинило помилковий підрахунок днів.

Загалом, враження від коментування Олімпіади-2024 на Суспільному більше позитивні, ніж негативні. Передусім — завдяки атмосфері вдячності та поваги до українських олімпійців у складні для країни часи. Чекаємо тепер на Паралімпіаду-2024, яку також транслюватиме Суспільне і канал Національного комітету спорту інвалідів України.

Фото: Церемонія закриття Олімпіади-2024 / Getty Images

Читайте також
Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
Як коментували?
08:53 / 16.08.2024
Якщо дуже-дуже просто - подекуди дуже пагано. ЕПІГРАФ ПЕРШИЙ : "Париж-це свято, яке завжди з тобою". Про цей відомий вислів Ернеста Хемінгуея скоріше за все коментатори не знають. Тому і не звучало в їхніх коментах ні слова про те, що олімпіада це свято спорту всього світу, і в ньому беруть участь спортсмены багатьох стран, а не тільки України. І свято в їхніх репортажах закінчилось прямо під час блискучого відкриття, коли вони почали ділити медалі ще тоді, коли радісні і щасливі спортсмени пливли на пароплавах по Сені. Не зрозуміли вони , що все відкриття було відображенням історичних культурних моментів історії Франції. ЕПІГРАФ ДРУГИЙ:„О, спорт! Ты — мир! Ты устанавливаешь хорошие, добрые, дружественные отношения между народами. Ты — согласие. Ты сближаешь людей, жаждущих единства. Ты учишь разноязыкую, разноплеменную молодежь уважать друг друга. Ты — источник благородного, мирного, дружеского соревнования. Ты собираешь молодость — наше будущее, нашу надежду — под свои мирные знамена. О, спорт! Ты — мир!“ Ця основополагаюча теза Пьєра де Кубертена - засновника сучасних олімпійських ігор- жодного разу не прозвучала. Думаю, це знову ж від недостатнього культурного рівня коментаторів. ЕПІГРАФ ТРЕТІЙ:"Побачити Париж-і померти", що належить радянському письменнику Іллі Еренбургу, точно описує стан глядача, після перегляду феєричного показу відкриття олімпіади. Простимо це коментаторам, бо належить вислів росіянинв.ЕПІГРАФ ЧЕТВЕРТИЙ:"Якщо у тебе є фонтанчик, - заткни його. Дай відпочити і фонтанчику". Цей вислів росіян під псевдонімом Козьма Прутков дуже часто згадувався мені, коли під час перегляду закладало вуха від коментаторського верещання.В цьму аспекті всіх перевершив коментар стрільби з пістолета, де наш спортсмен завоював першу срібну медаль. Замість пауз, коли все стрільбище затамовуло подих і мовчало, щоб не заважати спортсменам, в ефірі торохтіли безперервні кулетні коментаторські черги без пауз для забору повітря в легені. Саме на цьому репортажі вперше не прозвучало того, що так інколи потрібно почути глядачеві - правила змагань (погодьтесь, що завжди є ті, хто вперше бачить такі змагання), розповідь про обладнання, яке використовуєвсе спортсмен, філософія і психології змагань і таке інше. Коментарі втомлювали поверхневим поглядом на спорт у вигляді безкінечно згадування секунд, метрів-сантиметрів, попередніх досягнень і історичних прізвищ. Не хочеться втомлювали СВОЇМ коментарем коментаторів, - дивіться "Суспільне Спорт". Там продовжують показувати олімпіаду. І ще пару років так буде.
Знову Олена
23:43 / 13.08.2024
Детекторе! Майте хоч краплину совісті та професіоналізму! Суспільне в черговий раз провалило Олімпійські ігри. А ви наче проводите конкурс "хто похвалить мене, краще всіх..."
Просто професіонал Бахтєєв відмовився
12:39 / 13.08.2024
співати заказу осанну дурні з вуст коментаторів
Олена
00:29 / 13.08.2024
Вітаю дм з новим геніальним автором! Бахтєєва ви не розповсюдили чи з ним щось погане сталося?
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду