«Халва оптимістів»

«Халва оптимістів»

16:33,
2 Квітня 2015
5046

«Халва оптимістів»

16:33,
2 Квітня 2015
5046
«Халва оптимістів»
«Халва оптимістів»
У «Дебати PRO» на Першому національному не мають на меті «заварити кашу». А якщо й мають — то лише за чітко визначеним рецептом, де кожен інгредієнт щільно відібраний, прорахований, «зважений та щасливий».

Останнім часом на вітчизняному ТБ формат ток-шоу зазвичай має авторський клубний характер. Обрані гості харизматичного ведучого-іноземця — теж зазвичай :) — статечно й безвідповідально чубляться на поталу садомазохістичним уподобанням глядача. Тобто предмет розмови фактично не має значення «за замовчуванням».

«Дебати PRO» на Першому національному — інша річ. Принаймні, як засвідчив перший випуск програми, що вийшов в ефір учора. Тут не мають на меті «заварити кашу». А якщо й мають — то лише за чітко визначеним рецептом, де кожен інгредієнт щільно відібраний, прорахований, «зважений та щасливий».

Тема прем’єрного випуску ток-шоу «Дебати PRO»: «Державна власність: повернути вкрадене чи все приватизувати». Жорсткий регламент збиває з пантелику: експерти (всі шість) у гіпертонусі як піонери на лінійці — «завжди готові». Ведучий як старший піонервожатий — тільки регламент і «нічого особистого». Точки зору відскакують від зубів занадто бадьоро. Вхопити зміст — як вгадати мелодію з трьох нот :)

Але, як не важко було передбачити, справді жива, аргументована й емоційна дискусія таки вийшла з берегів регламенту, коли постало питання захисту держмайна від російських інвесторів. І виявилося — якщо діяти в правовому полі — цей захист існує. Проте, якщо й справді діяти в правовому полі — цей захист не потрібен, адже інвестор, навіть російський, зобов’язаний захищати інтереси споживача.

Втім, не буду заглиблюватися в подробиці приватизаційних телеміркувань про державну власність. Хоча вони, без сумнівів, цікаві й корисні (до речі, ґрунтовний інформаційний супровід проекту Перший національний доповнив сьогодні текстовим додатком у вигляді пострелізу з фінальним рейтингом експертних порад, що цілком слушно).

Хочу лише зазначити: бездоганно сформульовані телевізійні рецепти компромісних шляхів вирішення складних і задавнених проблем мають, здається, лише одну прикру ваду — не враховують неприборканого вітчизняного людського фактора, який, наче іржа, здатен перетравити будь-яку конструкцію та концепцію. Втім, як свідчить саме ток-шоу — якщо умови гри жорсткі не по-людськи — навіть наша людина здатна до відповідальності.

Отже, фінальний рейтинг заходів, якій мають на сучасному етапі вирішити питання ефективності й прозорості приватизації та державної власності:

1) топ-менеджмент держпідприємств з західною освітою;

2) відкриті аукціони;

3) публічний незалежний аудит держпідприємств перед продажем.

І, нарешті, про заголовок цього опусу. Саме такий західний кондитерський дотеп за мотивами східних солодощів я привезла з Польщі в подарунок близьким кілька місяців тому. Чому тепер згадала: популярна народна мудрість «Скільки не кажи “халва”, в роті солодше не стане» здається такою собі постійною антитезою, подвійним запереченням навіть гіпотетичного сподівання на реальну суспільну корить найдовершеніших ток-шоу. Втім, як засвідчили прем’єрні «Дебати PRO», несподівано може з’явитися присмак оптимізму.

Хоча особисто мені шкода, що не потрапив у фінал дієвих заходів чинний закон про державно-приватне партнерство, який передбачає передачу державних об’єктів у приватне управління. 

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
фото - прес-служба Першого національного
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду