ЄМС закликає Кабмін не урізати фінансування для Суспільного мовлення (ЗАЯВА)

ЄМС закликає Кабмін не урізати фінансування для Суспільного мовлення (ЗАЯВА)

14:12,
22 Жовтня 2018
6013

ЄМС закликає Кабмін не урізати фінансування для Суспільного мовлення (ЗАЯВА)

14:12,
22 Жовтня 2018
6013
ЄМС закликає Кабмін не урізати фінансування для Суспільного мовлення (ЗАЯВА)
ЄМС закликає Кабмін не урізати фінансування для Суспільного мовлення (ЗАЯВА)
Європейська мовна спілка висловила стурбованість щодо скорочення фінансування Національної суспільної телерадіокомпанії на 43 % в 2019 році і закликала Кабінет Міністрів України профінансувати Суспільне на 100 %.

Про це йдеться в офіційній заяві ЄМС, опублікованій на сайті спілки.

Верховна Рада України ухвалила в першому читанні проект Держбюджету на 2019 рік, згідно з яким бюджет Суспільного на наступний рік буде скорочено до 1 млрд грн (трохи більше 30 млн євро), що дорівнює лише 57% річного бюджету, визначеного законом України, підрахували в ЄМС.

Голова правління НСТУ Зураб Аласанія вважає, що це означатиме кінець Суспільного мовлення в Україні, йдеться у заяві.

«Ми дуже здивовані такими пропозиціями, оскільки ми ледь виживаємо в поточному році. Роблячи це, вони порушують всі закони і ведуть нас до смерті. Це не перебільшення. Неможливо існувати», – цитують у заяві ЄМС слова пана Аласанії.

На сайті ЄМС зазначають, що у зв’язку з недофінансуванням НСТУ до кінця 2018 року матиме борг у розмірі 220 млн грн (майже 7 млн євро). Через це майже по всій території, крім прифронтової території, нещодавно вимкнули аналогове мовлення суспільного каналу «UA: Перший».

Днями у Києві відбулася міжнародна конференція, метою якої було знайти рішення для подолання кризи  Суспільного мовника. Під час конференції дійшли висновків, що існуюча модель фінансування неефективна, оскільки НСТУ не може виконувати свої зобов'язання перед суспільством та демократією, йдеться у заяві ЄМС.

«ЄМС знову закликає український уряд забезпечити належне, справедливе та незалежне фінансування для НСТУ відповідно до законодавства України та європейських стандартів», – повідомляють у заяві.

Також у ЄМС вважають, що нині НСТУ має розглядати різні джерела фінансування, включаючи позику.

В ЄМС нагадали, що у 2017 році Верховна Рада ухвалила закон «Про державний бюджет України на 2018 рік», де на на фінансову підтримку НСТУ закладено 776 млн. грн. Це вдвічі менше за передбачену Законом «Про суспільне телебачення та радіомовлення України» суму, яка мала би в 2018 році становити не менше 0,2 % видатків загального фонду держбюджету України за попередній рік, що складає не менше 1,54 млрд грн.

Додамо, 18 жовтня Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект Держбюджету на 2019 рік в якому народні депутати запропонували обрізати бюджет ПАТ «НСТУ» на понад 800 млн. Кошти, передбачені для НСТУ, мають піти на охорону здоров’я. Про це свідчать поправки, внесені до законопроекту №9000 про Держбюджет України на 2019 рік.

Як писав «Детектор медіа», фінансова підтримка Національної суспільної телерадіокомпанії України на 2019 рік відповідно до закону про Суспільне мовлення має становити 1 млрд 816 млн 933 тис. грн. Про це йдеться у проекті Закону про Державний бюджет України на 2019 рік, опублікованому на сайті Верховної Ради України.

Раніше народні депутати Віктор Бондар та Антон Яценко (група «Партія Відродження») запропонували зменшити фінансову підтримку Національної суспільної телекомпанії України у 2019 році на 1 040 370 000 грн.

Народний депутат Єгор Соболєв порадив Володимиру Гройсману взяти кошти у ГПУ і віддати Суспільному мовленню. Прем’єр-міністра України відповів, що уряд передбачив стовідсоткові видатки для ПАТ «НСТУ» проекті бюджету на 2019 рік.

Зазначимо, що у лютому 2018 року програмний директор ГО «Детектор медіа», секретар наглядової ради ПАТ «НСТУ», експерт РПР з питань медіа-реформи Вадим Міський вперше презентував нову модель фінансування Суспільного мовлення в Україні. Він та консультанти Ради Європи Юрій Джигир і Катерина Майнзюк підготували аналітичну записку, в якій наголосили, що оптимальним джерелом доходів НСТУ є радіочастотна рента (стаття 254 Податкового Кодексу України).

У квітні 2017 року Наглядова рада одноголосно схвалила пропозиції щодо зміни моделі фінансування НСТУ, а голова Офісу Ради Європи в Україні Мортен Енберг заявив, що офіс Ради Європи підтримує експертизою та консультаціями розробку нової моделі фінансування Суспільного мовлення та закликав українську владу подумати про зміну моделі фінансування.

Пізніше експерти Ради Європи з Франції, Литви та Фінляндії позитивно відгукнулися про нову модель фінансування  Суспільного мовлення.

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
ebu
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду