«Громадське телебачення Запоріжжя» заявило про розірвання партнерства з «Громадським ТБ» (+ коментар Наталі Гуменюк)

«Громадське телебачення Запоріжжя» заявило про розірвання партнерства з «Громадським ТБ» (+ коментар Наталі Гуменюк)

19:12,
10 Травня 2016
6351

«Громадське телебачення Запоріжжя» заявило про розірвання партнерства з «Громадським ТБ» (+ коментар Наталі Гуменюк)

19:12,
10 Травня 2016
6351
«Громадське телебачення Запоріжжя» заявило про розірвання партнерства з «Громадським ТБ» (+ коментар Наталі Гуменюк)
«Громадське телебачення Запоріжжя» заявило про розірвання партнерства з «Громадським ТБ» (+ коментар Наталі Гуменюк)
Громадська організація «Громадське телебачення Запоріжжя» заявила про повне розірвання партнерських стосунків з громадською організацією «Громадське телебачення».

Відповідне рішення було ухвалено загальними зборами ГО «Громадське ТБ Запоріжжя», повідомляє hromadske-zp.tv.

«Громадське ТБ Запоріжжя» нагадує, що було створено запорізькими журналістами як незалежна організація, на яку ГО «Громадське телебачення» не мало жодного впливу чи тиску. Єдине що поєднувало, як пояснює організація, – субгрант на розвиток мережі «Громадське. Нетворк». «Відтепер, щоб підкреслити свою незалежність та уникнути аналогій з ГО “Громадське телебачення” ми розриваємо партнерські стосунки», - йдеться в заяві.

Такому рішенню «Громадського ТБ Запоріжжя» передувало кілька факторів, пояснює організація.

По-перше, «Громадське ТБ Запоріжжя» звинувачує «Громадське ТБ» в упередженому ставленні під час конкурсного відбору для співпраці в рамках проекту «Громадське. Нетворк».

«ГО Громадське телебачення Запоріжжя”» є однією з найсильніших регіональних незалежних організацій. Втім, часто виступаючи за рівні права всіх партнерів, схоже, ми зарекомендували себе надто ініціативними. Неодноразово намагаючись ініціювати створення Координаційної ради регіональних Громадських, ми бачили повну відсутність бажання йти на контакт, а у відкритих коментарях координаторів проекту (призначених без згоди партнерських організацій) бачили прямі вислови щодо намагань ставити “палиці в колеса” будь-яким подібним ініціативам. В результаті ми бачимо, що під час обрання партнерів, ГО “Громадське телебачення”керувалося не об’єктивністю, оскільки індикатори відбору не було оприлюднено», - йдеться в заяві.

По-друге, «Громадське ТБ Запоріжжя» звинувачує «Громадське ТБ» у відсутності бажання співпраці на рівні «партнер-партнер». «Враховуючи, що чинна голова за півроку жодного разу не дзвонила, а наші дзвінки ігнорувала, ми бачимо, що стосунки з сильними і незалежними (як фінансово, так і структурно) організаціями не в інтересах керівних органів ГО “Громадське телебачення”», - заявляє організація.

ГО «Громадське ТБ Запоріжжя» нагадує, що її неодноразово називали в матеріалах і інтерв’ю філіями чи осередками «Громадського ТБ», але жодного разу не було сказано, що це – незалежна громадська організація, на яку ГО «Громадське телебачення» не має жодного впливу. На думку «Громадського ТБ Запоріжжя», це вводить в оману його аудиторію. «До того ж, неодноразово журналістами Громадського телебачення” порушувалися стандарти журналістики, але наші зауваження не мали відгуку і в результаті всі понесли репутаційні втрати», - заявляє запорізька організація.

«Щоб уникнути подібних маніпуляцій, а також не брати участі (чого ми ніколи не робили) в кулуарності та відсторонитися від упередженості, ми змушені заявити про повне розірвання партнерських стосунків з ГО Громадське телебачення”. “Громадське телебачення Запоріжжя” ж залишається незалежною організацією, головною цінністю якої є довіра аудиторії, а відповідно і повна довіра всередині колективу», - йдеться в заяві.

Подякувавши за співпрацю, «Громадське ТБ Запоріжжя» водночас звернуло увагу донорських організацій на «упередженість» «Громадського ТБ» під час відбору партнерів.

Голова ГО «Громадське телебачення» Наталя Гуменюк у коментарі «Детектору медіа» розповіла, що минулого року «Громадське ТБ Запоріжжя» отримало від «Громадського ТБ» субгрант у розмірі 12 тис. євро, і нині йшлося про продовження гранту на цей рік на цю ж суму. Однак рішення про продовження чи непродовження співпраці «Громадське ТБ» ще не прийняло, тож звинувачення в «упередженості» під час вибору партнерів є передчасними.

«У нас проводився плановий конкурс нашої партнерської мережі Громадське. Нетворк”, де ми розглядали субгрантування партнерів і продовження співпраці. Був оголошений конкурс зі всіма тендерними процедурами, створенням комісії. Ми легко прийняли рішення щодо продовження нашої співпраці з Черкасами, Волинню, Дніпропетровськом, Полтавою, Львовом, Харковом, Закарпаттям і Кременчуком. Втім, у нас були певні питання до Запоріжжя. По-перше, в їхніх інтерв’ю були певні закиди на нашу адресу. По-друге, “Громадське ТБ Запоріжжя” говорило про те, що вони хочуть бути активістами, а не журналістами.

Щоб не ухвалювати остаточне рішення щодо продовження чи непродовження співпраці, не прояснивши цих питань, я запропонувала особисто зустрітися з представниками “Громадського ТБ Запоріжжя”. Якщо ми даємо за проектом 12 тис. євро, ми маємо розуміти, що й контракт усіх задовольняє, і щодо цінностей і стандартів немає розбіжностей. Тому що для нас це дуже багато значить. Ми маємо попередній досвід роботи і розірвання співпраці з Черніговом з політичних причин (були підстави говорити, що перед виборами вони співпрацюють з кандидатами)», - розповіла пані Гуменюк.

За її словами, минулої п’ятниці вона написала керівникові «Громадського ТБ Запоріжжя» Тарасові Білці, запропонувавши приїхати на зустріч до Києва, а «Громадське ТБ» узяло б на себе витрати. «Тарас мені сумбурно написав, що ми зацікавлені в співпраці більше, ніж вони, і щоб ми приїжджали в Запоріжжя. Я сказала, що наш виконавчий директор Катерина Горчинська перебуває в довгому відрядженні і ми фізично в травні не можемо приїхати в Запоріжжя», - розповіла пані Гуменюк подробиці листування із запорізькими партнерами.

На думку Наталі Гуменюк, заява «Громадського ТБ» є передчасною. «Ми рішення ще не прийняли. Дійсно, в нас були певні розбіжності. Приводом до зустрічі та розмови із Запоріжжям було те, чи поділяють вони цінності "Громадського" та чи хочуть вони займатися журналістикою, а не громадянським активізмом», - наголосила вона.

За словами пані Гуменюк, «Громадське ТБ Запоріжжя» виконало зобов’язання за минулорічним субгрантом. «Громадське ТБ» прийняло їхній звіт і, у свою чергу, відзвітувалося за партнерів перед донорами.

На запитання, чи зможе далі «Громадське ТБ Запоріжжя» використовувати у своїй діяльності бренд «Громадське», Наталя Гуменюк сказала: «Нам важливо, щоб бренд, за який ми несемо відповідальність і за себе, й за інші партнерські організації, жодним чином не був зманіпульований, щоб він не використовувався на шкоду. Про це ми завжди будемо турбуватися. Нам важливо, щоб слово громадське було синонімом якісної журналістики. Якщо воно таким не буде, очевидно, доведеться якихось дій вживати. Досі ми намагалися підтягувати якість наших регіональних осередків і всіляко їм допомагати».

Наталя Гуменюк нагадала, що мережа партнерських організацій «Громадське. Нетворк»  – це проект Європейської комісії, який реалізовують «Громадське ТБ» і «Громадське радіо». «Ми даємо право окремим від нас громадським організаціям використовувати назву “Громадське”, всіляко їх підтримуємо, проводимо тренінги, надаємо будь-яку іншу можливу допомогу. Окрім цього, впродовж минулого року ми давали кожній партнерській організації субгрант у розмірі від 2 до 12 тис. євро, за який “Громадське ТБ” повністю звітується. Ми несемо повну фінансову відповідальність кошти, які надаємо, робимо всю складну бухгалтерську роботу – і за нас, і за “Громадське радіо”», - розповіла голова «Громадського ТБ» про проект «Громадське. Нетворк».

У лютому змінився керівник мережі «Громадське. Нетворк». Замість Миколи Фельдмана координатором мережі стала Олена Пашковська. «У нас є система, за якою регіональний координатор спілкується з усіма осередками. Моє завдання – щоб ця комунікація була, – каже пані Гуменюк. – Проект Нетворк” для нас цікавий, бо це незалежні організації. Ми фактично будуємо в Україні систему кураторства. Тому що ми надаємо кошти, несемо повну фінансову та репутаційну відповідальність. Очевидно, ми зацікавлені в покращенні якості, дотриманні принципів. І це дуже тонка робота – як посилювати осередки, не диктуючи їм умов. Коли нас питають, чому ми не даємо вказівок, ми відповідаємо: так ми вас куруємо, ми не є вашими керівниками. Іноді, коли є якийсь запит, вони кажуть: а ми не хочемо цього робити. Ну добре, не хочете – так не хочете».

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду