«Спільнобачення» – громадське інтернет-ТБ по-українськи

09:30,
3 Червня 2013
2675

«Спільнобачення» – громадське інтернет-ТБ по-українськи

09:30,
3 Червня 2013
2675
«Спільнобачення» – громадське інтернет-ТБ по-українськи
Створення відеоконтенту в інтернеті зусиллями професіоналів і волонтерів за рахунок партнерських внесків, пожертв, абонплати і реклами – таким чином має намір працювати громадське інтернет-ТБ «Спільнобачення».

«– Не читайте перед обідом радянських газет. – Але ж інших немає. – Ось ніяких і не читайте», – саме цією цитатою з повісті Михайла Булгакова «Собаче серце» Валерій Пекар, віце-президент Українського союзу промисловців і підприємців, президент компанії «Євроіндекс», почав 28 травня презентацію проекту громадського інтернет-ТБ під назвою «Спільнобачення».

За задумом творців, «Спільнобачення»  це інтелектуально-аналітичний ресурс, цільовою аудиторію якого будуть свідомі громадяни. Ініціативна група розраховує, що таких глядачів у каналу буде приблизно 4-6 мільйонів. Офіційною мовою інтернет-каналу буде українська.

Над концепцією суспільного інтернет-мовника протягом місяця працювала група з 37 людей різного віку, соціального статусу та професій.

Очікується, що на каналі працюватимуть професійні журналісти і волонтери, матеріали яких активно використовуватимуть у новинах та аналітичних програмах. У майбутньому для волонтерів каналу планують організувати школу громадянської журналістики. Шляхом залучення людей з різних регіонів передбачається створити кореспондентську мережу по всій території України.

Проект інтернет-ТБ фінансуватимуть за рахунок партнерських внесків, абонентської плати та добровільних пожертвувань. Ініціативна група також зазначила, що не відкидає можливості співпраці з міжнародними організаціями та фондами. Невелика частина грошей буде надходити і від реклами, але, як зазначили активісти, рекламні оголошення будуть присутні тільки на сайті проекту, а не в ефірі каналу. Рекламні оголошення на «Спільнобаченні» в жодному разі не будуть рекламувати алкогольні напої чи тютюнові вироби.

Наразі в проекті немає одноосібного лідера, що, зі слів ініціаторів, пов'язано зі зміною моделей управління у сучасному світі. Рішення, які суттєво впливатимуть на діяльність «Спільнобачення», будуть прийматись колегіально.

Як відомо, про намір створювати інтернет-телебачення заявили також екс-журналісти ТВі, які звільнились у квітні через непрозорість зміни власника каналу. Але поки жоден екс-журналіст ТВі не долучився до «Спільнобачення», повідомила Світлана Тараненко, ініціатор та експерт-аналітик E-Gover Lab, координатор редакції «РадіоВоля» та ініціатор об'єднання громадян України «Україна 2.0».

«Спільнобачення» не заперечуватиме проти використання свого контенту іншими каналами, радіостанціями, сайтами та друкованими виданнями. Таку позицію ініціативна група пояснила своїми завданнями, до яких входить не заробляння грошей, а вирішення конкретних проблем суспільства.

Зараз ініціативна група «Спільнобачення» працює над створенням мережі партнерів і волонтерів. Коли ця мережа налічуватиме 1000 членів, буде проведено перший Конгрес партнерів, на якому визначать, коли розпочнеться мовлення громадського інтернет-ТБ. Повідомлення про пошук партнерів і волонтерів для реалізації ідеї можна знайти на сайті проекту. Також на ресурсі будуть з'являтись повідомлення про майбутні презентації «Спільнобачення».

Формат

Особливістю телевізійного формату інтернет-ТБ буде спільна робота журналістів і волонтерів над створенням контенту. «Ми будемо використовувати аматорський контент у програмах, сюжетах. Таким чином ми об'єднуємо YouTube та професійне телебачення» сказала продюсер Ліна Клебанова, яка представляла формат «Спільнобачення».

На інтернет-каналі глядачі також не залишаться пасивними спостерігачами  їх залучать до формування програмної сітки шляхом голосування за найцікавіші проекти. Також глядачі зможуть своїми голосами вибрати гостей, яких запрошуватимуть у студію інтернет-ТБ. На думку ініціаторів проекту, це створить додаткові соціальні ліфти для експертів, які раніше були невідомі широкому загалу, що в свою чергу призведе до появи нових облич у медіапросторі.

Значну увагу на інтернет-ТБ обіцяють приділяти новинам та аналітиці. За приклад ініціатори хочуть взяти російський РБК, в аналітичному штаті якого працює 40 осіб. Команда проекту планує ставати не інформаційним ресурсом, а ресурсом рішень, на якому можна знайти повні сюжети-алгоритми з вирішення суспільних проблем. Отримана в редакції новина про проблему буде передаватись у відповідний підрозділ для аналізу і пошуку експертів, які б порекомендували, як можна її вирішити. Планується, що в недільному випуску новин в ефір виходитимуть кілька сюжетів з поясненнями, як діяти у схожих проблемних ситуаціях. Через місяць після виходу першого повідомлення про проблему інтернет-канал має намір показувати, на якій стадії вирішення знаходяться ці проблеми.

Крім новин та аналітики на каналі також хочуть показувати програми про економіку, громадський сектор, культуру, освіту. У перспективі планується створювати дитячі програми та програми дистанційного навчання.

Організатори проекту розраховують запустити цілодобове мовлення «Спільнобачення» в три етапи: спочатку  10 годин, з яких 6  оригінальне, 4  повтори; далі  18 годин і потім вже цілодобово. «Коли ми почнемо отримувати фінансування, тоді буде зрозуміло на які обсяги власного виробництва ми можемо розраховувати. Для першого виходу в ефір ми закупимо все, що потрібно для телевізійного мовлення» повідомила пані Клебанова. Для передплатників буде доступний архів програм.

Юридичні засади

Юридичною моделлю для функціонування «Спільнобачення» було обрано громадську організацію. Незабаром ініціативна група проекту планує провести установчий з'їзд організації, на якому підготують необхідні для реєстрації документи. Організацію зареєструють як місцеву неприбуткову юридичну особу. Паралельно з реєстрацією громадської організації буде проводитись підготовка до скликання її першого з'їзду, на якому відбудеться затвердження положення про громадське інтернет-телебачення та інших внутрішніх документів.

Найвищим органом управління громадським інтернет-ТБ «Спільнобачення» є Конгрес партнерів, який складатиметься з партнерів, які внесли щорічний внесок, працівників та волонтерів «Спільнобачення». Також буде створено наглядову раду та ревізійну комісію, які контролюватимуть політику мовлення та фінансову діяльність інтернет-ТБ.

До наглядової ради входитимуть дев'ять осіб: шістьох обиратиме Конгрес партнерів, два місця буде віддано представникам міжнародних неурядових організацій, що опікуються функціонуванням медіапростору в демократичних країнах, ще одного представника буде обрано за результатами інтернет-голосування глядачів «Спільнобачення». Члени наглядової ради не повинні бути членами політичних партій, представниками влади, мають дотримуватись принципів толерантності в політичних та етичних поглядах та не належати до управлінських структур жодних конфесій.

Ревізійна комісія також буде формуватись за змішаною системою. До її складу входитимуть три людини, які обов'язково повинні мати економічну освіту або п'ятирічний досвід у галузі економіки та фінансів. Двох членів ревізійної комісії обиратиме Конгрес партнерів, третій представник буде представником аудиторської компанії, яка буде визначена шляхом жеребкування.

Фінансова модель

Організатори обіцяють, що «Спільнобачення» не фінансуватимуть політичні партії чи держава. Кошти для інтернет-ТБ ініціативна група планує зібрати за допомогою партнерських внесків, добровільних пожертв, абонплати та реклами.

Партнерський внесок становить 40 тисяч гривень на рік. За щорічні внески партнери отримують право голосу на Конгресі та доступ до фінансової звітності інтернет-ТБ.

Абонплата (1 грн на день) для глядачів буде необов'язковою. Безкоштовно будь-хто зможе дивитися канал у прямому ефірі. А передплатники отримають розширений доступ до контенту без реклами, до аналітичного розділу інтернет-порталу та до архіву.

Щоб забезпечити проекту фінансову прозорість, ревізійна комісія проводитиме регулярні перевірки, а партнери матимуть доступ до фінансової звітності. Також ініціативна група повідомила, що команда проекту буде проводити відкриті збори коштів для підтримки окремих програм.

Для чого це?

За словами ініціаторів, «Спільнобачення» створюється задля розвитку самосвідомості, самоорганізації та довіри між громадянами, а також для мотивації глядачів до спільних дій. Досягати цього команда проекту планує шляхом створення якісного контенту у співпраці з глядачами-волонтерами.

Якість полягатиме в користі програм для свідомих громадян. Наприклад, на противагу стрічкам новин «Спільнобачення» розповідатиме про значущі події та багато уваги приділятиме шляхам вирішення проблем. Через журналістику повного циклу  від новини про проблему до документального фільму про її вирішення  активісти хочуть створити алгоритми вирішення проблем. Творці проекту заявляють, що за правильної роботи «Спільнобачення» зможе створити новий образ України.

Фото  Facebook і слайди з презентації

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
New Beach Media
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду